Njima je svaki zagrljaj važan! Srpski telegraf sa ministrom u poseti Zvečanskoj

Autor:

Vesti

01.01.2020

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Široki osmesi, mahanje ručicama, trk u zagrljaj ministra ili nekog od njegovih saradnika. Na prvi pogled lepa slika. A iza nje, kao druga strana ogledala, tuga.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Ministar Đorđević u poseti Zvečanskoj

Srpski telegraf je sa Zoranom Đorđevićem, ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, bio u domu u Zvečanskoj. Ta je ulica decenijama drugo ime za decu o kojoj nema ko da brine, osim države.

U Zavodu za zaštitu odojčadi, dece i omladine, što je zvaničan naziv ove ustanove, Đorđević je često. Ali ne samo zato što ona potpada pod njegov resor; ministar se srodio s mališanima koji ovde žive. S vrata nam pokazuje plavog dečaka tršave kose kom su se oči nasmejale kad ga je video.

- Imamo istu frizuru. Zato smo se nas dvojica i našli - pokazuje nam ministar uzimajući malog Nikolu u naručje.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

Nikolin drugar Viktor trči ka Đorđevićevim saradnicima. Grli ih detinje iskreno. Lenka se igra i pokatkad virne prema nama s malom dozom nepoverenja. Ipak smo mi prvi put ovde.

Đorđević je, s druge strane, stari znanac. Deca zato žure ko će pre da mu priđe. Ministar nam priča o zavodu, problemima sa kojima se suočavaju uprava i zaposleni, objašnjava zašto je teško većini dece naći usvojitelja... Te priče ćemo ipak ostaviti za neku drugu, manje svečanu priliku od ove novogodišnje. 

Većina dece ima roditelje

Najveći problem za decu iz Zvečanske je to što je malo naših ljudi koji hoće da usvoje romsko dete ili dete sa nekim zdravstvenim problemom. Kako kaže direktor zavoda Zoran Milačić, po Zakonu o socijalnoj zaštiti, deca mogu da ostanu do profesionalnog osposobljavanja, ali se uvek gleda da to bude što kraće.

- Većina ove dece ima roditelje, želimo da bude što više rehabilitovanih porodica, da se deca vrate u prirodnu porodicu. Ako ne mogu tamo, onda u hraniteljsku - objašnjava Milačić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading