Na Zlatiboru sneg ne prestaje više od 24 sata: Palo pola metra i okovalo sela!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

29.12.2019

15:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sneg u zapadnoj Srbiji bez prekida pada skoro 24 sata. Najteža situacija je na putevima ka Zlatiboru, jer je novih 30 centimetara otežalo saobraćaj.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Foto: Ilustracija

- Tokom noći došlo je do obustave saobraćaj za šlepere na Kadinjači i Debelom Brdu. Magistralni put koji vodi ka Crnoj Gori je prohodan, ali se saobraćaj odvija otežano i usporeno. Najveći problem prave smetovi koje vetar pravi na prevojima. Sve ekipe su na terenu, a danas radimo na raščišćavanju puteva drugog prioriteta - rekao je Leko Korićanac, direktor "Puteva Užice".

On apeluje na sve vozače da ne kreću na put bez adekvatne zimske opreme.

- Najveći problem predstavljaju vozači šlepera koji dolaze iz primorskih mesta u Crnoj Gori koji nemaju adekvatne pneumatike, zato je neophodno da na put kroz ovaj deo Srbije krenu sa odgovarajućim gumama i lancima, jer na kolovozu ima i do pet centimetera snega - izjavio je Korićanac.

Čačak

Prve snežne padavine putari u Čačku su dočekali spremno. Sve ekipe i mehanizacija od sinoć su na terenu.

- U gradi je formiran snežn pokrivač od et centimetara, a u selima do 30. Za sada nema nikavih problema, svi putevi prvog prioriteta su pročišćeni, a danas se radi na raščićavanju lokalnih puteva. U ovom trenutku nema zavejanih sela. Posuto je 16,6 tona soli - izjavio je Dragan Vukajlović direktor JP "Gradac".

Gornji Milanovac

Snežne padavine tokom noći zavejale su brojna suvoborska sela. Pojedina domaćinstava tokom noći i po nekoliko časova nisu imala struje. Najkritičnija situacija je u Gajevima, Koštunići, Simovića Ravan, Družetići i Tometino polje.

- Za noć je palo pola metra snega, okovana su nam domaćinstava, ne možemo nigde - rekao je Miladin Mirković iz Koštunića.

Lučani

Pola metra snega u prethodnih 24 sata palo je u dragačevskim selima Kaona, Gornji Dubac, Glog, Vlatelica i Milatovići.

- U nižim područjima sneg nije napravio probleme, u Gornje Dragačevo upućena je mehanizacija i putari rade bez prestanka, kako bi svi pravci bili prohodni. Zasada je pročišćeno 180 kilometara puta prvog i drugog prioriteta - kaže Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Nova Varoš

U Novoj Varoši sneg se čisti uz pomoć traktora i raonika koje su meštani udaljenih sela dobili od lokalne samouprave kako bi blagovremeno krenuli sa čišćenjem.

- Pola metra snega napadalo je u selima. Meštani su sa čićenjem počeli na vreme, pa je zasada sve pod kontrolom, ali doći ćemo u problem ako sneg nastavi da pada ovim intezitetom. U Božetićima je najkritičnija situacija, tu smo poslali dva skipa koji raščišćavaju sneg, a snežni nanosi otežavaju im posao - kaže Rade Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Kraljevo

Sneg u kraljevačkom kraju povremenim prekidima pada već petnaestak časova, ali se zbog viših temperatura koje se ne spuštaju ispod nule, čak ni noću, i slabog inteziteta, sneg ne zadržava na kolovozima tako da su svi putevu prohodni.

- Održavamo 250 kilometara saobraćajnica u gradu i prigradskim naseljima i isto toliko lokalnih puteva na seoskom području i zasad nemamo nikakvih problema što se tiče njihove prohodnosti. Situacija je ozbiljnija na području Rudna i okolnih sela gde su na pojedinim mestima u protelih par dana smetovi dostizali visinu i do metar i po. Međutim, mi baš na toj visoravni,na 1100 metara nadmorske visine imamo svoj punkt sa teškom mehanizacijom i dovoljnim količinama agregata i dežurnih ekipa tako da smo u mogućnosti da na tim putevima brzo reagujemo i obezbedimo normalno funkcionisanje vozila i uopšte kretanje tamošnjeg stanovništva - kaže Mirko Vuković, direktor Javnog preduzeća ,"Putevi" Kraljevo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading