Lopovi će ostati bez 75 odsto imovine: Otkrivamo sve nedoumice u vezi sa Zakonom o poreklu imovine

Autor:

Vesti

28.12.2019

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Idu crni dani za one koji ne mogu da objasne odakle im silno bogatstvo, što znači da su ga stekli nelegalno ili izbegavajući porez. Vlada Srbije usvojila je dugoočekivani Predlog zakona o poreklu imovine, koji konačno uvodi unakrsnu proveru imovine.

Foto: Ilustracija

Nijedna od prethodnih vlasti nije smogla snage da uvede ovaj zakon, iako su mnogi obećavali da će to učiniti. A da bi se izbegla bilo kakva pogrešna konotacija da bi zakon mogao biti iskorišćen za obračun s političkim protivnicima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno je poručio još pre dva meseca da će insistirati da bude prvi čija će imovina biti ispitana.

- Insistiraću da ispitaju sve što imam u inostranstvu, sve te kuće i apartmane od Atine do Beča što su lagali ovih godina, da ispitaju postojanje bilo kog računa u banci, mog ili člana moje porodice, u inostranstvu. Da ispitaju svu imovinu u zemlji i da sa tim rezultatom izađemo pred građane, da vide da od 2008. nemam nikakvo povećanje imovine, pogotovo od 2012, kada sam preuzeo važne državne funkcije - rekao je Vučić.

Srpski telegraf odgovara na najčešća pitanja koja su postavljana povodom donošenja ovog zakona.

Ovo su najveće dileme

1. KO SPROVODI ZAKON

Posebna jedinica Poreske uprave koja će utvrđivati imovinu i uvećanje imovine fizičkog lica, kao i poseban porez na uvećanje imovine, za koju fizičko lice ne može da dokaže da ju je steklo na zakonit način. Ta jedinica utvrđuje poreklo imovine tako što vrši uvid u podatke iskazane u poreskim prijavama i poreskim bilansima, računovodstvenim izveštajima, drugim evidencijama i bazama i upoređuje podatke iz poreskog računovodstva i drugih službenih evidencija.

2. KOJI PERIOD POKRIVA ZAKON

Zakon nema ograničenje kada je u pitanju njegovo vremensko važenje. Dakle, može se ispitivati poreklo imovine za svakog za koga postoji sumnja da ima nezakonitu imovinu, bez vremenskog ograničenja kada je stekao u prošlosti.

Mnogo nedoumica oko primene

RepublikaFoto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal
Toma Fila

Mnogo se nedoumica pojavilo oko primene zakona, zbog toga što nije vremenski ograničen, odnosno pokriva period godinama bez ograničenja. Samim tim, na udaru bi mogli biti i ljudi koji su imetak sticali devedesetih, kada je bukvalno cela država funkcionisala na crno i van sistema. Advokat Toma Fila za Srpski telegraf kaže da bi bilo bolje da je primena zakona ograničena vremenski.

- Bolje bi bilo da jeste ograničena primena, recimo iza devedeset i neke, jer je pre toga maltene nemoguće utvrditi poreklo. Recimo, ako je moj otac ukrao svojevremeno pare u Kraljevini Jugoslaviji, pa neću valjda ja sada da dokazujem odakle mu imovina? Pritom, postoji i zastarelost u svakom postupku - ocenio je Fila.

3. KO PODLEŽE ZAKONU

Zakon će se jednako primenjivati na sve građane Srbije. Jedinica Poreske uprave radi po službenoj dužnosti, pa mu podležu bukvalno svi građani bez obzira na to da li su javni funkcioneri.

4. NA KOME JE TERET DOKAZIVANJA

Pri utvrđivanju vrednosti imovine uzima se u obzir celokupna imovina fizičkog lica, a teret dokazivanja je na samom pojedincu, koji mora da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu.

75 odsto iznosiće poreska stopa nezakonito stečene imovine

5. KOJA JE KAZNA

Poreskom stopom od 75 odsto oporezivaće se nezakonito stečena imovina, koja predstavlja razliku između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda u određenom vremenskom periodu za koje osoba ne može da dokaže poreklo.

6. ŠTA AKO JE POČINJENO KRIVIČNO DELO?

Ako se u postupku utvrđivanja imovine, njene vrednosti i porekla utvrdi da činjenice ukazuju na postojanje osnova sumnje da je izvršeno krivično delo, jedinica Poreske uprave o tome obaveštava policiju, tužilaštvo i druge nadležne organe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Zvonko

28.12.2019 21:44

Sećam se takvog Zakona pre 40 godina. Nije uspeo.

Odgovori 11 0
Srba

29.12.2019 10:13

Ni ovaj Zakon nije dobro pripremljen. Možda ga naknadno u Skupštini SNS amandmanima popravi.

Željko

29.12.2019 10:51

Zakon mora da bude u skladu sa Ustavom. To je teško uskladiti. Država nije kontrolisala kada je bilo vreme. Prošle su mnoge godine.