Jurić obišao roditelje devojčice: Verujem da je Monika živa

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.12.2019

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić obišao je danas roditelje nestale devojčice Monike Karimanović (12) i poručio da je uveren da je devojčica živa, te apelovao na policajce da od potrage ne odustaju, jer su ovo ključni dani.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Igor Jurić

Jurić je novinarima rekao da je do te otmice došlo jer je naše društvo napravilo "ogromne propuste" i dodao da je zbog toga potrebno raditi na uspostavljanju boljeg načina potrage za nestalom decom. On smatra da ljudi u okolini nisu bili dovoljno informisani o čoveku koji je pušten iz zatvora i o delima koja je počinio, navodeći da bi, da su meštani ranije imali fotografiju osumnjičenog i znali za njega, on već bio uhapšen.

- To je poenta onoga što želim da se uspostavi u našoj zemlji kada nestane dete - fotografija osumnjičenog i deteta mora biti u javnosti kako bi građani mogli da reaguju i znali koga da obaveštavaju - rekao je Jurić novinarima.

On je najavio da će u ponedeljak imati sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem na temu uspostavljanja sistema sa bržu potragu za nestalom decom.

- To će biti prvi put posle onih obećanja koje smo dobili u oktobru da se konkretno govori na tu temu. Mi smo inicirali taj sistem, pisali smo premijerki i Ministarstvu pravde, a državni sekretar tog Ministarstva Radomir Ilić mi je rekao da će formirati Radnu grupu koja bi bila zadužena da ispita da li se moraju uraditi pojedine zakonske izmene za taj sistem. To je bilo u oktobru i na tome je stalo - naveo je Jurić.

RepublikaFoto: facebook.com/Zlatko Vujičić
Monika Karimanović

Kaže da je žalosno što će otmica Monike pokrenuti temu o uspostavljanju sistema za bržu potragu za nestalom decom, dodajući da je uvođenje takvog sistema trebalo da se desi mnogo ranije.

Jurić navodi da se potrazi priključio kao čovek koji je jednu otmicu preživeo, te da zbog toga saoseća sa Monikinom porodicom i da želi da pruži svoj doprinos da se Monika pronađe.

Apelovao je na pripadnike žandarmerije i policije da ne odustanu od potrage, dodajući da su ovo ključni dani u potrazi i da mediji sada igraju važnu ulogu jer, kako kaže, priča o Moniki u javnosti ne sme da prestane.

Osudio je pojedine poruke da društvenim mrežama o tome da je "Monika spasena, ali da iz nekih drugih razloga neće da se vrati porodici".

- Strašno je što neko na tako nešto može i da pomisli i da se optužuje bilo ko, da li je predsednik države ili ministar ili bilo ko drugi, da nekome tako nešto može da se spočita... Ne želim da ovo bude neka politička manipulacija bilo koga u ovoj zemlji nego da se udružimo oko ovog teškog slučaja i da se dete vrati kući - naglasio je Jurić.

Za devojčicom već osam dana traga nekoliko stotina policajaca, ali i pojedini meštani iz okoline Knjaževca, među kojima je i Srđan Aleksić iz Suvog Dola koji je, kaže, u potragu za nestalom Monikom, sa još dvojicom prijatelja, krenuo u ponedeljak.

- Mi smo našli prve tragove, našli smo zemunicu, a u njoj ćebe, detetov ranac, hranu i druge stvari - naveo je Aleksić i dodao da su nakon tog traga sutradan krenuli u još aktivniju potragu.

U daljoj potrazi, navodi, našli su još nekoliko zemunica, a u kontaktu sa policijom i komandantom žandarmerije saznao je da je su to zemunice gde je ranije vršio zločine, zbog čega sumnja da je Monikinu otmicu osumnjičeni planirao mnogo ranije.

On apeluje na sve građane da se uključe u potragu i da pomognu policiji da se dete pronađe, jer, kako kaže, za nju je van kuće i jedan dan mnogo, a osam previše.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading