Sledeće godine suzbijamo ambroziju sa 100 miliona dinara, 40 više nego prošle godine

Autor: novosti.rs

Vesti

27.12.2019

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za suzbijanje ambrozije iz gradske kase za narednu godinu biće izdvojeno 100 miliona dinara, odnosno 40 miliona više nego ove godine. O ovoj odluci akcionog plana za uništavanje ove korovske biljke, koju je uradio Sekretarijat za zdravstvo, odlučivaće gradski odbornici na sednici koja je zakazana za petak.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Od ukupnog iznosa planirano je da 10 miliona dinara bude izdvojeno za monitoring koji će obuhvatati teritoriju od minimum 20 miliona metara kvadratnih. Za mehaničko suzbijanje ambrozije za oko 800 hektara biće odvojeno 30 miliona, dok će se za hemijsko uništavanje, koje obuhvata dodatnih 1.000 hektara iz gradske kase, odvojiti 42 miliona.

Nadležni planiraju i da za uništavanje potencijalnih žarišta izdvoje 15 miliona. Dok će se za medijsku kampanju izdvojiti tri miliona.

Takođe, najavljeno je i formiranje "gradskog centra za koordinaciju aktivnosti i nadzora u suzbijanju ambrozije", čija će osnovna svrha biti adekvatno sprovođenje svih planiranih aktivnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ambrozija

Prema sprovedenim istraživanjima, u toku ove godine ambrozija je najviše uništena na 24 lokaliteta na teritoriji Rakovice i na po 21 u Zemunu i Novom Beogradu. Kao i prethodnih godina, ni ove nije bilo suzbijanja na Vračaru, dok je na Starom gradu i Savskom vencu ambrozija suzbijena na jednom, a u Barajevu i Lazarevcu na po dva lokaliteta.

SNIMALI TLO IZ DRONOVA

Ove godine, gradski čelnici su za uništavanje ambrozije izdvojili oko 60 miliona dinara. Nabavljena je i savremena tehnika i dronovi koji su snimali prisustvo ove korovske biljke na terenu, ali tačni podaci na koliko hektara se ona zaista prostire nisu utvrđeni. Međutim, i pored dupliranih novčanih sredstava u odnosu na prethodnu godinu, ostvareni rezultati su bili minimalni.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading