Tinejdžerka koja se porodila u kolima Hitne pomoći puštena kući, da li će povesti bebu sa sobom?

Autor: Blic, Republika

Vesti

25.12.2019

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šesnaestogodišnja devojčica koja se u petak porodila u Opštoj bolnici u Pančevu danas je puštena kući, dok je njena beba zadržana na dečjem odeljenju ove bolnice i do daljeg će ostati inkubatoru.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto:Ilustracija

Naime, minulog vikenda javnost je sazala za slučaj tinejdžerke (16) iz sela Jabuke u blizini Pančeva, koja se u petak ujutru porodila u kolima Hitne pomoći, a koja je tvrdila kako nije ni znala da je trudna. Ono što je mnoge rastužilo, to je da devojčicu koja je tako rano postala majka, tokom prvih dana dana boravka u bolnici niko nije obišao.

Spletom srećnih okolnosti sam porođaj se dobro završilo, majka i beba su dobro, a kako je potvrdio direktor Opšte bolnice Pančevo doktor Slobodan Ovuka, šesnaestogodišnjakinja je danas otišla kući, dok će novorođenče ostati još neko vreme u bolnici.

- Beba je ostala u inkubatoru na dečjem odeljenju jer je još nezrela, rođena je malo pre vremena te dok se malo ne stabilizuje ostaće kod nas. Majka je zdrava i prava i zbog toga je danas dobila otpust iz bolnice - kaže dr Ovuka.

Prema njegovim rečima, tinejdžerku je kući odvela sestra.

- Otišla je kući, sestra koja ju je inače i dovela u bolnicu danas je došla po nju. Sa sestrine strane nema negativnih konotacija. Nisam siguran da li devojka ima roditelje ili ne, jer tokom njenog boravka u bolnici nisu se pominjali - kaže doktor, naglašavajući da ju je jedino sestra posećivala u bolnici.

Kako je objasnio dr Ovuka u slučajevima da porodilja nema gde da ode nakon otpusta iz bolnice nadležan je Centar za socijalni rad, ali "svakako da ih bolnica neće pustiti da odu na ulicu pre nego se obezbedi smeštaj."

U bolnici se nadaju da će majka doći po bebu

- U takvim situacijama mi radimo u dogovoru sa nadležnim centrom za socijalni rad. One se smeštaju u sigurnu kuću ili zavisi gde centar može da ponudi. Mali je broj takvih slučajeva, uvek se nađe neko od porodice ili komšija ko može da primi majku i dete. Dok centrar ne nađe smeštaj, mi ih zadržimo duže u bolnici, svakako ih ne pustimo na ulicu - ističe sagovornik.

Direktor bolnice veruje da će šesnaestogodišnja majka doći po bebu kada za to dođe vreme.

- Retko se dešava da majke koje napuste bolnicu pre nego novorođenče ne dođu kasnije po bebu. Čak i u ovoj priči nema konotacije da će majka da ostavi bebu. Čim beba bude u medicinskom smislu sposobna za otpust, majka će doći - uveren je on.

Podsetimo, neimenovana devojčica rodila je bebu od 2.500 grama u vozilu Hitne pomoći. Porodilja je navodno krvarila sat vremena do dolaska Hitne, negirala je da ju je iko napao ili povredio, a lekari su pozvani jer je osećala bolove u stomaku i krvarila. Navodno, imala je uredne cikluse, ističući čak da je menstruacija u toku, zbog čega su svi bili veoma iznenađeni kada je krenuo sam porođaj, uključujući u nju samu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading