SLAVIMO PREPODOBNU MATI ANGELINU: Zaštitinica siromašnih i ugnjetavanih danas bdi nad svim Srpkinjama!

Autor: Republika

Vesti

23.12.2019

10:13

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave prepodobnu mati Angelinu.

Wikipedia
Sveta Angelina

Pre zamonašenja mati Angelina se zvala Angelina Branković. Bila kćerka Đorđa Arijanita Komnina, srednjevekovnog gospodara oblasti Konjuka i Škumbe.

Angelina je bila supruga Stefana Brankovića, sina despota Đurađa Brankovića.

U narodu ova srpska svetiteljka je ostala upamćena kao mudra i lepa žena. Kaže se da još od detinjstva nije ispuštala knjigu iz ruke.

Za izgnanog srpskog despota Stefana udala se 1460. godine. Nakon kratkog života u Albaniji život su proveli u Italiji u velikom siromaštvu.

Sveta mati Angelina imala je izuzetno težak život. Nadživela je muža i svoju decu - oba sina i kćerku Maru.

Mošti svoga muža prenosila je tri puta, a većinu života provela je u izgnanstvu od strane ostale srpske vlastele.

Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Ne zna se pouzdano kada se Angelina zamonašila. Zna se da je, uprkos siromaštvu, bila ktitorka velikog broja manastira i da je ostatak života provela u molitvi i tišini, bdijući nad moštima supruga i sinova.

Preminula je 1520. godine i sahranjena je prvo u svom manastiru Sretenju, a potom su njene mošti prenete u manastir Krušedol i položene u kovčeg zajedno sa moštima njenog sina Jovana. Turci su 1716. zapalili manastir Krušedol zajedno sa moštima svih Brankovića.

Ipak, narod nije zaboravio ovu hrišćansku mučenicu! Kult Prepodobne mati Angeline u Srbiji se javio veoma rano – njeno prvo žitije pojavljuje se već u 16. veku, a slično je i sa službom.

Zbog ljubavi i blagosti kojom je zračila za života, ova svetiteljka se kroz celu službu i danas oslovljava kao – mati, prepodobna, preblažena, prisnoblažena, dostoblažena, blažena… Prepodobna Angelina pominje se i u Službi njenog sina – svetog Jovana – i u Zajedničkoj službi svim Svetim Brankovićima, a njen lik se pojavljuje na svim ikonama ove srpske mučeničke porodice.

Kako je dobar deo života provela u bedi i teškom životu, seleći se i bežeći, mati Angelina danas se smatra zaštitnicom siromašnih i ugnjetavanih. Ona sve vernike uči, a o tome svedoči i njen čitav život, da fizička beda nije važna dokle god je srce ispunjeno. Duhovna beda je mnogo opasnija i zato, narod kaže, da na današnji dan svako u molitvi treba da pomene Prepodobnu mati Angelinu kako bi nam ona pomogla da život dovedemo u red. Veruje se da Mati Angelina naročito štiti žene koje proživljavaju život sličan njenom – onih koje stradaju, žrtvuju se i pate, ali ne odustaju od dobrote i pokušaja da za svoju porodicu učine najbolje. Narod kaže da je takvo stradanje najbolje spoznala Mati Angelina i da zbog toga ni u najtežim trenucima Srpkinje nisu same jer ova svetiteljka bdi nad njima.

Komentari (0)

Loading