Uništava želju za se*som, povećava rizik od raka! Zagađen vazduh je fatalan po zdravlje, evo šta sve može da nam se desi dok udišemo otrov

Autor: kurir.rs, Republika

Vesti

21.12.2019

07:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači sa Univerziteta u Londonu analizirali su studije o uticaju dugoročnog udisanja otrovnog vazduha na mentalno zdravlje ljudi u 16 različitih zemalja.

Foto: ilustracija

Rezultati su pokazali da je stopa suicida i depresije rasla kako je rasla i stopa zagađenosti.

Smatra se da na to, između ostalog, utiču otrovne čestice koje ispuštaju automobili i industrija, koje kroz udah prodiru u krvotok ili utiču na nivo hormona stresa, što je povezano s lošim mentalnim zdravljem.

Analiza je pokazala da je prosečna izloženost sitnim otrovnim česticama, koja se iskazuje kao particulate matter (PM) od 2,5 (što odgovara najsitnijim česticama), bila 44 mikrograma po kubnom metru (ug/m3). Na svakih 10 mikrograma po metru kubnom iznad ove količine bilo je oko 10 odsto više slučajeva depresije i dva odsto više samoubistava.

Zagađenje podstiče i porast degenerativnih bolesti, poput Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije, takođe tvrde stručnjaci.

Izloženost zagađenju dovodi do manjeg IQ kod dece: istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji otkrili su u maju 2019. da deca koju su rodile majke koje žive u zagađenim područjima imaju IQ koji je do sedam bodova niži od onoga kod dece koja žive u mestima u kojima se vodi računa o čistoći vazduha.

Evo nekih od posledica koje zagađen vazduh donosi...

Usporava razvoj dece

Mladi koji žive u blizini prometnih ulica dvostruko češće su slabiji u testovima komunikacijskih veština u prvoj godini života, otkrili su istraživači Nacionalnog instituta za zdravlje deteta "Junis Kenedi Šrajver". Takođe je dokazano da je vrlo verovatno da će oni imati i lošiju koordinaciju ruke i oka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Anksioznost kod mališana

Naučnici sa Univerziteta u Sinsinatiju tvrde da zagađenje može da promeni strukturu dečjeg mozga i dovede do anksioznosti.

Skraćuje život

Deca rođena danas izgubiće skoro dve godine života zbog zagađenja vazduha, navodi se u izveštaju američkog Instituta za zdravstvene učinke sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji.

Povećava rizik od autizma

Istraživači sa Univerziteta Monaš u Australiji otkrili su da mladi koji žive u visokozagađenim područjima imaju 86 odsto veće šanse za razvoj poremećaja iz spektra autizma.

Uzrokuje astmu kod dece

Četiri miliona dece širom sveta godišnje razvije astmu zbog zagađenja u saobraćaju, pokazalo je istraživanje stručnjaka sa Univerziteta „Džordž Vašington“. Iako su podeljeni oko toga šta uzrokuje astmu, naučnici se slažu da izlaganje zagađenju u detinjstvu povećava rizik od oštećenja pluća.

Utiče na nakupljanje masti

Stručnjaci Univerziteta u Južnoj Kaliforniji otkrili su da su desetogodišnjaci koji su živeli u zagađenim područjima kad su bili bebe u proseku bili oko kilogram teži od onih koji su odrasli u mestima gde postoje čistači vazduha. Zagađenje ugljen-oksidom moglo bi da poremeti proces sagorevanja masti, ističu naučnici.

Dovodi do steriliteta kod žena

Naučnici sa Univerziteta u Modeni objavili su u maju 2019. da smatraju da zagađenje ubrzava propadanje jajnika kod žena, baš kao i pušenje.

Povećava broj pobačaja

Naučnici Univerziteta u Juti ukazuju na to da trudnice koje žive u područjima gde je zagađenje visoko imaju oko 16 odsto veću verovatnoću da će doživeti pobačaj.

RepublikaFoto: pixabay.com

Raste rizik od raka dojke

Naučnici sa Univerziteta u Stirlingu otkrili su da kod žena koje rade na prometnom saobraćajnom mestu postoji visoki rizik da će oboleti od raka dojke u roku od tri godine od zaposlenja.

Oštećuje spermu

Brazilski naučnici iz Sao Paula otkrili su da miševi izloženi toksičnom vazduhu imaju manje sperme i lošijeg je kvaliteta u u poređenju sa spermom miševa koji su udisali čist vazduh od rođenja.

Uništava želju za seksom

Istraživači sa Univerziteta Guangdžou u Kini otkrili su da su pacovi izloženi zagađenju vazduha imali više problema s postizanjem seksualnog uzbuđenja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pretpostavlja se da zagađenje isto tako deluje i na ljude, jer udisanje otrovnih čestica može pokrenuti upalu u krvnim sudovima i dovesti do toga da genitalije dobijaju manje kiseonika, što utiče na mogućnost da muškarac postigne seksualno uzbuđenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading