Bapske priče u koje veruju Srpkinje: Na ovih 5 najluđih sujeverja se trza svaka žena!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

20.12.2019

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među mnogim dobro poznatim verovanjima, poput toga da oblik stomaka otkriva pol deteta, da se nikako ne treba šišati u trudnoći, postoje i brojni drugi običaji koje trudnice u Srbiji poštuju, ali mnoge od njih se ne bi usudile da pričaju o tome.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Neretko, mnoge žene imaju u svojim telefonima memorisan broj "jedne žene koja to radi na poziv, a ne daje joj se ništa sem, eto, 100 gr kafe i šećera ili simbolične sume novca".

Primitvno ili ne, prosudite sami, ali uzmite u obzir da razlozi zašto se mnogi odlučuju su veliki strah i neznanje.

U nastavku vam donosimo 6 najučestalijih bapskih priča u Srbiji:

Nameštanje materice utiče na pol deteta

Nadrilekarstvo je ukorenjeno u našem društvu od davnina, a poslednjih nekoliko godina uzelo je maha. Često kod nadrilekara dolaze ljudi sa raznim zahtevima, poput zamotavanja i razmotavanja pupka novorođenčeta, ispravljanjea vrata, skidanja temperature senfom (tabani se premažu, a temperatura navodno spada odmah). Jedan od najčudnijih koji smo do sada imali priliku da čujemo je tzv. nameštanje materice kako bi se uticalo na pol deteta. 

 - Mame, znate li broj žene koja namešta materice? Moja prijateljica ima tri devojčice i sada želi sina - deo je poruke jedne žene koja se raspitivala za nadrilekara koji bi mogao da joj pomogne da dobije muško dete.

Poruka koja kruži internetom je zaprepastila javnost, pre svega zbog činjenice da neko veruje u to da materica može da se namesti, ali i spremnosti da se podvrgne metodi "nepoznate osobe" koja verovatno ne poseduje nikakvu dozvolu za rad.

Četrdeset dana beba treba da kaki "nad nošom"

Još jedan od čudnih bapskih priča pojavila se na jednom forumu, a govori o tome da postoji verovanje, ili pre da kažemo metoda, da dete treba četrdeset dana da kaki "nad nošom" kako bi se ono odviklo od pelena.

- Fora je da treba 40 dana od rođenja držati dete da kaki nad nošom i posle toga mu vise uopšte ne trebaju pelene, treba samo pratiti njegov izraz lica. Moja svekrva kaže da je to uradila sa mojim mužem i upalilo je. A pre neki dan sam bila na slavi kod rođaka koji imaju bebicu od šest meseci i isto su mi to rekli. Kao njihova bebica uopšte ne koristi pelene - piše na jednom forumu.

Beba do četrdeset dana ne sme da spava u mraku

Narodno verovanje, kojim može da se odagna zlo, odnosi se na metodu spavanja. Navodno, beba nikako ne bi smela da spava u tmini, te obavezno u prostoriju treba postaviti neki izvor svetlosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ovih dana slusam kako beba do 40 dana ne sme da spava u potpunom mraku. Čim počne da pada mrak, mora da gori lampa. A ukoliko nema struje bar neka svećica da gori. Cele noći. Takođe, porodilju i bebu ne sme da "uhvati"zalazak sunca napolje, kao ni bebin i porodiljin veš -  poruka je jedne mame koja je sa dozom skepticizma opisala ovo bapsko verovanje.

Ako odbijete trudnicu, izaći će vam čmičak na oku

Trudnici treba ispuniti svaku želju jer u slučaju da je odbijete možete izazvati pojavu čmička na oku. Nismo sigurni iz kog vremena potiče ova tvrdnja, ali istina je da i danas mnogi veruju u nju.

- Znate za ono da ako odbijete trudnici nešto izačiće vam čmičak na oku!  Jednom dok sam bila trudna odem do mame koja je iznajmila neku baštu, a prva komšinica imala smokve. Jul mesec a one najlepše... Ja navalila na mamu da traži od nje, a njoj neprijatno, ne voli ona to... I na kraju traži. Žena krene da se izvlači, te nema puno, nisu rodile, čuva za unuke... A moja mama će "Pa, ne bi ja tražila, ali ova moja trudnica celo prepodne priča kako joj se jedu smokve"... I žena odmah ubere 2-3 i da mi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mama mi je pričala da dok je bila trudna sa mojom sestrom došla joj snaja u posetu koja je takođe bila trudna i uzela da jede jagode koje su bile na stolu. Dok je ona jela mami su se jako prijele, ali nije htela da joj uzima. Rodila je sestru koja je dugo imala ožiljak na stomaku u obliku jagode, neverovatno zar ne? - napisala je korisnica interneta.

Nemoj da sediš sa prekrštenim nogama

Ni sami nismo sigurni kako je nastala ova bapska priča, ali ono što smo čuli je da nikako trudnica ne sme da sedi sa prekrštenim nogama, jer  može detetu da se zaustavi protok krvi, dotok hrane ili čak kiseonika.

Pored ove teorije, postoje još neke koje imaju veze sa telom, a jedna od najpoznatijih je da visoko postavljen trudnički stomak jeste stomak žene koja nosi dečaka, obrnuto je znak da na svet dolazi devojčica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading