Konačno se oglasili! Stiglo saopštenje malteške Agencija za državljanstvo i boravak, evo šta će stvarno biti sa decom

Autor:

Vesti

17.12.2019

21:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije prenosi u celosti saopštenje koje je večeras, povodom slučaja srpskih porodica sa maloletnom decom, izdao organ za izdavanje boravišnih dozvola Republike Malte – Identity Malta Agency.

RepublikaFoto: timesofmalta.com/printscreen
Još uvek neizvesna situacija

- Malteška Agencija za državljanstvo i boravak (The Identity Malta Agency) pojašnjava činjenice u vezi sa izveštajima da su odbijena 22 zahteva dece za boravišnu dozvolu.

Suprotno onome što je pisano u medijima, nije tačno da će se od dece očekuje da odmah napuste zemlju. U zvaničnom odgovoru Agencija za državljanstvo i boravak Malte (The Identity Malta Agency)  istaknuto je da podnosioci zahteva imaju pravo na žalbe i mogu da ospore odluku u Odboru za žalbe imigranata, koji je nezavisno i autonomno telo. Dok se takvo rešenje ne donese, biće im dozvoljeno da prebivaju na Malti uz privremene dozvole (praksa koju malteške vlasti primenjuju godinama).

Nakon medijskih izveštaja,  Agencija za državljanstvo i boravak Malte preispitala je slučajeve i potvrdila svoju odluku da odbija zahteve podnete u prethodnim nedeljama jer podnosioci ne ispunjavaju kriterijume minimalnog prihoda.

Prihod potreban za spajanje porodica, naveden u podzakonskom aktu broj 217.06, ima za cilj da garantuje dostojan životni standard porodicama migranata i njihovoj deci. Ukoliko se takvi uslovi ostave po strani, porodice migranata i njihova deca mogu da trpe nepoželjne socijalne uslove.

Akt je stupio na snagu 2007. godine i sprovodi Direktivu Saveta 2003/86/ ES. Prilikom prijema članova porodice u svrhu ponovnog ujedinjenja, sponzor je dužan da dokaže da ima stalno prebivalište i stabilna i redovna primanja koja su ekvivalentna nacionalnoj prosečnoj plati.
RepublikaFoto: pixabay.com

U slučajevima kada kandidati ne ispunjavaju ova dva uslova, Agencija za državljanstvo i boravak Malte i dalje daje glavnim sponzorima mogućnost da im se pridruže rođaci na Malti. Da bi se ovakav zahtev odobrio, uzima se u obzir prihod oba roditelja i raspoloživi dohodak ne sme biti niži od referentne vrednosti rizika od siromaštva utvrđene u Anketi o prihodima i uslovima života (EU Statistics on Income and Living Conditions Survey). Prilikom obračunavanja roditeljskih primanja, Agencija za državljanstvo i boravak Malte uzima u obzir njihov osnovni bruto prihod i oduzima doprinos za nacionalno socijalno osiguranje, kao i troškove smeštaja (na osnovu ugovora o zakupu koji dostavlja podnosilac prijave). Za potrebe ovakvih slučajeva, porez na dohodak ne uzima se u obzir.

Treba istaći da se svaki zahtev razmatra individualno, a Agencija za državljanstvo i boravak Malte uzima u obzir sve relevantne okolnosti, uključujući dužinu boravka podnosioca zahteva na Malti, kao i prirodu ugovora o radu.

Slučajevi o kojima se u medijima govori nedavno su podneli nove prijave dece koja nikada ranije nisu posedovala boravišnu dozvolu na Malti. Dotični članovi srpskih  porodica nisu dovedeni na Maltu posredstvom bilo kakvog postupka koji se vodi od strane Agencije za državljanstvo i boravak, ali su imali mogućnost da fizički borave na Malti na osnovu izuzeća od vize. Srpskim državljanima nije potrebna viza za boravak, tj. mogu da se zadrže na teritoriji šengena do 90 dana u roku od šest meseci.
Neophodno je napomenuti da sva deca koja već borave na Malti zahvaljujući boravišnim dozvolama mogu da nastave da obnavljaju dozvolu boravka u zemlji na osnovu prvobitnih uslova prve prijave.
Agencija za državljanstvo i boravak želi da ponovi da gore navedeni zakoni i propisi ne predstavljaju bilo kakav preferencijalni ili diskriminatorski tretman na osnovu nečijeg državljanstva ili zemlje porekla. Zapravo, 2018. godine je na Malti bilo registrovano čak 5.744 državljana Srbije, što je predstavljalo najveću nacionalnu zajednicu poreklom iz trećih zemalja na Malti.

Na kraju želimo da istaknemo da će Agencija za državljanstvo i boravak Malte nastaviti da pomaže državljanima trećih zemalja koji planiraju da žive na Malti kako bi doneli odgovarajuću odluku u svom najboljem interesu i najboljem interesu svoje porodice, pre i nakon napuštanja zemlje porekla - stoji u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading