Biće nam teško zbog nenormalnog vremena: Decembarsko proleće lomi i zdrave, a kamoli bolesne

Autor:

Vesti

18.12.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proleće je čak i u decembru, kažu stihovi popularne pesme, ali u Srbiji je vreme zaista poludelo.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Decembar u Beogradu idealan za šetnju

Temperatura je tako juče širom zemlje išla i do 19. podeoka. Iako su ljudi na ulicama prijatno iznenađeni, ovakav vremenski rolerkoster, međutim, nije prijao bolesnima.

Sneg za najluđu noć

Kako kažu lekari u domovima zdravlja i Hitnoj pomoći, najgore je ipak bilo hroničnim bolesnicima, pre svega astmatičarima i pacijentima sa visokim pritiskom. S druge strane, problema su imali i psihički bolesnici. Mnogi su se žalili na nervozu, razdražljivost, nesanicu, gubitak apetita...

 

 

Prema rečima Nedeljka Todorovića, meteorologa RHMZ, natprosečno toplo vreme za ovo doba godine zadržaće se i u naredne dve nedelje, ali već od subote, 21. decembra, možemo da očekujemo povremeno naoblačenje sa kišom i vrlo blag pad temperature.

- Beležili smo i toplije dane u decembru od ovih, npr. 1989. je zabeleženo 22,6 stepeni Celzijusa. Nije svaki decembar u kalupu, hladan i snežan. Ove tople epizode su sastavni deo naše klime - poručuje Todorović.

RepublikaFoto: infokop/printscreen
Kopaonik pod snegom

Ali, kako kaže Todorović, za Novu godinu će nas verovatno obradovati snežni pokrivač i u nižim predelima.

- Svi su izgledi da će poslednja dva, tri dana decembra i prvi dani januara biti sa kišom i snegom i u nižim predelima, što znači da će se verovatno napraviti i snežni prekrivač - zaključuje Todorović.

Lekari, kao što smo rekli, smatraju da ovako visoke temperature nisu dobre ni za zdrave, a kamoli za bolesne.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Idealno za viruse

Pulmolog Tanja Radosavljević za Srpski telegraf opominje da treba da budemo oprezni.

- Ovako neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine pogoduje razvoju virusnih infekcija, a na to još dodajte da ne umemo da se obučemo kako treba kad nas vreme iznenadi. Toplo vreme bez vetra pogoduje i pojačanom aerozagađenju, čemu smo svedoci i u Beogradu i šire. Astmatičari i pacijenti sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća imaju pogoršanja, teško podnose ovako toplo vreme, povećan je broj simptoma i terapiju uglavnom moraju da pojačaju - navodi dr Radosavljević i dodaje:

- Savet je više vitamina C, adekvatno oblačenje i izbegavanje izlaska kad je aerozagađenje veće.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading