MEŠTANI ŠTRBOVCA KOD BABUŠNICE OČAJNI: Daju zemlju, ali niko neće da im dođe!

Autor:

Vesti

18.12.2019

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Selo Štrbovac nalazi se na obroncima Suve planine. Pripada opštini Babušnica i Pirotskom okrugu, a u selu živi svega 20 mahom starijih duša. Zimi, kada sneg okuje puteve, broj meštana se dodatno smanji jer mnogi odu kod rođaka u okolna mesta da prezime.

RepublikaFoto: youtube.com/Naša Sela
Foto: Ilustracija

U želji da spasu selo od nestajanja, očajni meštani su pre godinu dana rešili da poklone zemlju svima koji žele da u njihovom selu naprave kuću, vikendicu ili započnu poljoprivrednu proizvodnju.

SPASAVAJU SELO

Uprkos početnom entuzijazmu i interesovanju ljudi koji su dolazili i merkali placeve, čak i gotove kuće, brojni nerešeni imovinsko-pravni odnosi doveli su do toga da nijedan plac nije uzet, niti kuća ili vikendica sazidana.

Ovaj kraj poznat je po uzgoju koza koje nesmetano pasu travu na planinskim obrocima, pa je kozje mleko izuzetno kvalitetno. Od njega se najčešće pravi sve traženiji kozji sir. Iako se meštani tradicionalno bave stočarstvom, klima i zemljište je pogodno za uzgoj raznog voća.

- Poslednjih godina u selu se sve češće podižu voćnjaci - zasadi kupina, malina, sadi se dunja i orah - kaže Mile Jevtić, šef Mesne kancelarije Stol, kojoj pripada i selo Štrbovac.

Ušuškano na planinskim obroncima, selo ima netaknutu prirodu, čist vazduh, obilje zelenila i pašnjaka dokle god vam dopire pogled i mir, daleko od gradske buke i vreve. Ipak, mnogi meštani su trbuhom za kruhom napustili rodni kraj. Većina njih se skućila u Požarevcu i okolini, dok je manji broj njih u inostranstvu, najviše u Austriji i Švajcarskoj.

VESELO ZA 1. MAJ

Oko 1. maja svi pohitaju iz pečalbe u svoje domove i tada Štrbac, bar na nekoliko dana, oživi. Stare kuće se otvore, sređuju, a uz trubače se zaigra i kolo kroz selo. Nažalost, ovo traje samo nekoliko dana, a potom selo ponovo utone u tišinu.

U želji da saznamo nešto više o akciji meštana sela Štrbovac, pozvali smo nadležne u opštini Babušnica. Međutim, predsednica opštine Slađana Nikolić nije imala vremena za nas. Posle, kako su nam rekli, celodnevnih sastanaka, otišla je iz kancelarije oko 14.30, kada se radno vreme završilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading