"OZBILJAN" RAZGOVOR SA DECOM: Psihoterapeut otkriva kada je vreme za istinu o Deda Mrazu!

Autor:

Vesti

17.12.2019

17:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deda Mraz je osoba koja je mnogima ulepšala detinjstvo i zato je veliko roditeljsko pitanje oduvek bilo "Kako i kada saopštiti svom mališanu da debeli dekica koji deli poklone zapravo ne postoji?". Ejmi Morin, psihoterapeut i mentalni trener iz Velike Britanije, kaže da ne postoji "čarobno pravo vreme" kada treba deci otkriti da Deda Mraz ne postoji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ne postoji pravo ili pogrešno vreme da se deci govori istina. Umesto toga, obratite pažnju na njihovo poznavanje sveta. Obično negde u dobi od pet do sedam godina deca počinju da razmišljaju malo kritičnije i tada im se po glavi počnu vrzmati ideje da su leteći irvasi i čovek koji ulazi kroz dimnjak nerealni - objašnjava psihoterapeut, a prenosi Biznis insajder.

U tom periodu će početi da postavljaju sumnjičava pitanja, poput: "Da li stvarno postoji Deda Mraz?" ili "Kako te životinje mogu da lete po nebu?" ili čak "Kako može da preleti ceo svet za jednu noć?".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Kada dete počne da postavlja takva pitanja, vaš prvi poriv bi mogao da bude pokušaj uveravanja deteta da dekica postoji jer ne želite da im pokvarite novogodišnje praznike. Međutim, ako mališani postavljaju pitanja, znači da žele da znaju istinu. I nećete im uraditi ništa loše ako budete iskreni. To ne znači da morate odmah da im ispričate celu priču.

DECU OD MALIH NOGU UČITE O PRAVIM VREDNOSTIMA BOŽIĆA, A NE DA VERUJU KAKO SE SVE VRTI OKO POKLONA

- Umesto toga, možete detetu da postavite pitanja tipa: "Zbog čega to pitaš?" ili "Šta ti misliš o tome?". U redu je da dopustite deci da sami donose zaključke - pojasnila je Morinova. Ona naglašava da, ukoliko dete insistira na odgovoru, najbolje je reći istinu o tome ko zapravo donosi sve te poklone pod jelku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najbolji savet je da decu od malih nogu učite o pravim vrednostima, a ne da ih držite u uverenju da se sve vrti samo oko poklona i bradatog čovečuljka u letećim sankama. Tako će jednog dana kada shvate da Deda Mraza nema, u njima i dalje ostati praznični duh, kao i vrednosti daleko veće od materijalnih stvari i pričanja bajki - važnost porodice i ljubavi, važnost mira i pomaganja siromašnima, kako i da male stvari ljude mogu veoma da razvesele...

- Ako verujete da možete da provedete sjajne praznike, bez obzira na verovanje u Deda Mraza, postoji dobra šansa da će vaš novogodišnji duh pomoći detetu u uživanju u praznicima, bilo da započnete novu tradiciju, koja uključuje darivanje siromašnih ili dopustite detetu da kupuje tajne poklone za druge članove porodice - savetuje psihoterapeut.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading