Čudotvorni krst koji pomaže neženjama: Ko se na ovom mestu pomoli, sledeće godine staje na "ludi kamen"

Autor: Blic, Republika

Vesti

15.12.2019

08:35

Sudeći po pričama meštana sela Kotraža, tamošnji mladići ne pevaju baš često "Jesen prođe, ja se ne oženih", a sve to zahvaljujući molitvama u čudesnoj bukovoj šumi. Ipak, tu priča o ovom mestu ne prestaje, već biva sve zanimljivija.

youtube.com/Glas Zapadne Srbije
Čudotvorna šuma koja pomože neženjama

Već pola veka, svake godine na 16. jul, kada se po pravoslavnom kalendaru obeležava praznik Sveta Trojica, stanovnici mesta Kotraže u opštini Lučane, ali i lokalnih sela, dolaze u bukovu šumu, gde se nakon održane litije pristupa pravoj zabavi, sa sve muzikom, pevačima, pevačicama i pečenjem. I to sve uz pomoć agregata i orkestra na kamionu.

Možda i najzanimljivije u ovoj manifestaciji je to da su "iće i piće" besplatni. Štikle, opanci, patike, papuče, žene, deca i muškarci od "devet do 109 godina", goste se đakonijama poređanim po stolovima. Sve se to može videti i šumi. A sudeći po njihovom raspoloženju, sve je organizovano pod parolom "Nema da nema, može samo da nestane".

Prema rečima Dušana Jankovića iz ovog sela, tu se nekada nalazila crkva, a na njenim ostacima danas se može videti krst. A prema predanju, to mesto ima veze i sa jednim od najvećih srpskih vladara, carom Dušanom.

- Ovde se ljudi okupljaju više od 50 godina. A legenda kaže da se upravo tu davno pričestio car Dušan kad je krenuo u jedan od svojih pohoda - kaže on, dodajući da ovoj manifestaciji ume da bude od 500 do 1.000 ljudi.

youtube.com/Glas Zapadne Srbije
Mesto gde se neženje mole

Kako kaže, neženja koji dođe na to sveto mesto, te se i pomoli tu, 100 odsto "završava stvar".

- Kad na Svete Trojice neoženjeni momci dođu na sred ovog bukovika i zamisle želju vezanu za ženidbu i porodicu, to im se ispunjava 100 odsto. Imali smo u selu nekoliko takvih primera. Momci su dolazili, pomolili se Bogu, a nedugo zatim bi se u crkvi venčali i dobili sinove - tvrdi on.

youtube.com/Glas Zapadne Srbije
Atmosfera nakon liturgije

Da atmosfera meštana i gostiju bude na nivou, brinu se lokalne estradne zvezde, koje su nastupale ispred kamiona u kojem se nalazio njihov kolega za klavijaturama.

A kako red nalaže, najveseliji su bili momci, da li zato što su se prethodno pomolili za ženidbu i stvaranje porodice ili zbog ića i pića, to već ne znamo.

 

Komentari (0)

Loading