Akcija TISPOL! Pojačana kontrola saobraćaja: Ko pije i vozi, dalje će pešaka!

Autor:

Vesti

14.12.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U okviru akcije Mreže saobraćajne policije Evrope (TISPOL) pripadnici saobraćajne policije će tokom vikenda vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja na putevima sa akcentom na vožnju u alkoholisanom stanju i pod dejstvom narkotika.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
NIKOME NE GLEDAJU KROZ PRSTE Saobraćajci u akciji

Ako mislite da ćete, vodeći se onom "ma neće mene", pijani sesti za volan i proći nekažnjeno, budite sigurni da se grdno varate! Ekipa Srpskog telegrafa provela je veče sa patrolom saobraćajne policije koja je kontrolisala saobraćaj na kružnom toku na Bogosloviji.

Provera

- Dobro veče, molim vaše isprave i vozačku dozvolu - zaustavljali su saobraćajci Aleksandar Antić i Siniša Vučan vozače. Potom je usledila provera podataka i testiranje na alkohol.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Nema povlašćenih

- Obično ljudi koji konzumiraju manje alkohola kažu da nisu pili. Kada ga alko-testirate, kažu: "Ma popio sam samo jedno piće, nemojte, molim vas, to mi je prvi put". Ipak, za prekršaje nema opravdanja - kaže za naš list pomoćnica načelnika saobraćajne policije Ljubica Babić, koja je bila sa nama na terenu.

Za sat i po vremena više vozača je uhvaćeno u prekršaju, a rekorder je imao 1,76 promila alkohola u krvi

 

Za sat i po vremena pripadnici saobraćajne policije uhvatili su nekoliko vozača u prekršaju, od kojih dvoje zbog vožnje u alkoholisanom stanju. Jedan je čak imao 1,76 promila alkohola u krvi, a drugi 0,39. Ipak, obojica su svoj put nastavila pešaka. Na radaru "naše patrole" zatekao se i vozač gradskog autobusa koji nije imao vozačku dozvolu kod sebe, a još je i pričao telefonom!

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Alkotest

Žene kad piju, piju

Ljubica Babić kaže da se neretko dešava i da žene budu uhvaćene u vožnji u alkoholisanom stanju.

- Ono u čemu se one razlikuju u odnosu na muškarce jeste da kod njih nema sredine. Poučena iskustvom, kod žena je tipično da su ili trezne ili da alko-test pokaže baš dosta promila alkohola. Retko se dešava da je to 0,2 ili 0,3 promila - kaže Ljubica.

- Ali nemam putnike u autobusu - pravdao se šofer, ali bezuspešno.

Za razliku od njega, bilo je i nervoznih vozača.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Kad kontrola i kazna urodi plodom

Prestao da pije zbog kazni

Pomoćnica načelnika saobraćajne policije kaže da vozači uglavnom razumeju da oni samo rade svoj posao što profesionalnije mogu i mahom uvide svoje greške.

- Imala sam situaciju sa jednim vozačem motora koji se po kružnom toku vozio ukrug. Prođe jedan krug, pa drugi, ja ga odmah zaustavim i kaznim zbog vožnje u alkoholisanom stanju. Nakon nekoliko godina ponovo ga zaustavim, ovog puta u automobilu, i opet vožnja pod dejstvom alkohola - kaže Babićeva.

Kako navodi, posle nekog vremena opet je srela tog vozača.

- Obilazio je mesto na kojem sam radila sve dok me nije video. Prišao mi je, dao čokoladu i rekao da se bio odao alkoholu, ali da je zahvaljujući nama uspeo da reši taj problem - navodi Babićeva.

- Žurim po decu, treba da ih pokupim, samo me pustite da idem - rekao je, šetajući oko kola, vidno iznervirani vozač koji je popio čak dve kazne - jednu za nevezivanje pojasa, a drugu za neposedovanje nalepnice za registraciju.

Brojka: 29 zemalja će do 15. decembra kontrolisati vozače u okviru iste akcije

Rezultati

Međunarodna akcija TIPSOL, koja se od 9. do 15. decembra sprovodi u 29 država, poslednja je ove godine.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
STOP Dalje nećeš moći

- Uvek je akcenat na različitim vrstama prekršaja, poput brzine, pojasa, alkohola, i tada se sve raspoloživo ljudstvo stavlja u kontrolu. Akcija se sprovodi u noćnim satima i dosad je dala odlična rezultate - navodi Babićeva, upozoravajući vozače da policija sprovodi pojačanu kontrolu saobraćaja i mimo ovih akcija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading