Doktorske disertacije Univerziteta u Beogradu uskoro dostupnije javnosti

Autor: Republika

Vesti

12.12.2019

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Univerzitet u Beogradu je od 2012. godine u okviru napora za promociju nauke i promovisanja koncepta Otvorene Nauke i Otvorenog pristupa uspostavio proceduru za javnu dostupnost do doktorskih disertacija.

Foto: youtube.com/ Univerzitet u Beogradu
Univerzitetska biblioteka

Sve disertacije odbranjene na Univerzitetu u Beogradu od 2012. godine mogu se koristiti pod uslovima CeCe licence za koju se autor opredeli na adresi https://phaidrabg.bg.ac.rs/

Univerzitetska biblioteka iz Beograda u okviru redovnih radnih procesa od 2013. godine sprovodi retrospektivnu digitalizaciju doktorskih disertacija odbranjenih pre 2012. godine kako bi učinila da sve disertacije odbranjene na Univerzitetu u Beogradu  pod istim uslovima budu dostupne našoj i svetskoj javnosti. U okviru ovog procesa Univerzitetska biblioteka je do sada digitalizovala veći broj disertacija, a digitalizacija disertacija se intenzivira.

  • Koliko disertacija je trenutno dostupno putem Interneta, a koliko građani mogu čitati u štampanoj formi u Univerzitetskoj biblioteci?

U ovom trenutku putem Interneta dostupne su sve disertacije odbranjene na Univerzitetu u Beogradu od 2012. godine do danas, kao i nekoliko stotina disertacija odbranjenih pre 2012. godine za koje smo uspeli da dobijemo saglasnost autora da ih objavimo u slobodnom pristupu. Ukupno treba digitalizovati još oko 16.000 disertacija odbranjenih pre 2012. godine. Poslovne porcese koji vode ostvarenju ovog velikog i važnog zadatka upravo intenziviramo i intenziviraćemo još više u predstojećem periodu.

  • Objasnite nam kako se odvija proces digitalizacije disertacija.

Proces ima dve faze. U prvoj fazi disertacija se procesom skeniranja sa papira prebaciju u digitalnu formu koju je moguće učiniti dostupnom u slobodnom pristupu putem Interneta. U ovoj fazi nemamo problema, imamo potrebnu najsavremeniju opremu, licencirani softver, dobro obučene ljude. Druga faza podrazumeva pribavljanje potrebne dokumentacije od autora, kojom autor kao nosilac autorskih prava ovlašćuje biblioteku da njegovo autorsko delo - disertaciju, obajvi u slobodnom pristupu na Internetu. U ovom segmentu imamo problema jer je teško kontaktirati autore, a mnogi izgleda imaju i probelm da daju ovakvu vrstu saglasnosti. U ovom trenutku od nekoliko desetina zahteva za saglasnost koje smo poslali u okviru redovnih radnih procesa dobili smo samo nekoliko pozitivnih odgovora.  

  • Zašto mislite da autori nevoljno daju saglasnost da se njihove disertacije objave na uvid svima?

Zaista ne bih znao da vam odgovorim, ali to je trenutno stanje. Možda će i objavljivanje ovog teksta, i mala kampanja putem medija koju pokušavamo sa kapcitetima koje imamo da povedemo ovih dana doprineti da autori postanu svesniji važnosti objavljivanja disertacija iz Srbije na Internetu. Sve disertacije koje objavimo automatski se preuzimaju u centralni evropski repozitorijum doktorskih disertacija DART koji sadrži više od 800.000 disertacija iz 28 evropskih zamalja. Veoma smo ponosni što su disertacije iz Srbije, na incijativu Univerzitetske biblioteke, među prvima iz šireg regiona ušle u ovo važno mesto promocije nauke i što sam ja lično, kao član Upravnog odbora DART-a, u prethodnom periodu bio u prilici da utičem, u ovom segmentu, na tokove razvoja koncepta Otvorene nauke  u Evropi, a gde je pristup do disertacija možda i najvažniji deo.   

  • Ko po vama od autora ne daje saglasnost na objavljivanje disertacija? Stariji autori? Mlađi? Iz nekih određenih  naučnih disciplina? Da li su autori desertacija koje je pomenuo nedavno javno pomenuo i predsednik Vučić, gospodin Pajtić i gospodin Karapandža dali saglasnost da se njihove disertacije objave? Ima li drugih poznatih imena?

Nema pravila u tom smislu, pretpostavljam da su uzroci različiti i ne bih ulazio u njihovo obajšnjavanje jer ne raspolažem činjenicama, nismo radili istraživanje, samo znamo da ne dobijmo saglasnosti u onoj meri u kojoj bismo želeli, za sada samo mali broj autora je spreman da nam potpiše saglasnost za objavljivanje. Pošto ste pitali, konkretno g. Pajtić još nije dao saglasnost za objavljivanje njegove disertcaije, nadamo se da će dati u narednim danima i ovim putem ga i pozivam da odgovori na dopis koji smo mu poslali i da nam prosledi saglasnost da objavimo i njegovu disertaciju sa svim ostalim. Disertacija gospodina Karapndže je dopstupna u Otvorenom pristupu putem sistema rapozitorijuma u Španiji, a mi ćemo je, pošto je u slobodnom pristupu, svakako preuzeti i učiniti dosptunom i sa naših servera, kao što radimo sa drugim disertacijama autora iu Srbije koje su odbranjene u inostranstvu, jer želimo da bar na taj način, virtuelno, okupimo naučnu produkciju autora sa naših prostora koji su u inostranstsvu na jednom mestu. Ne bih licitirao imenima koja niste pomenuli, svako može pogledati spiskove odbranjenih i digitalizovanih disertacija na sajtu Univerzitetske biblioteke, a na svako pojedinčano konkretno pitanje, kao javno finansirana ustanova u svako doba smo naravno spremni da odgovorimo. 

  • Imate li još neku poruku za naše čitaoce?

Iskoristio bih priliku da pozovem sve autore doktorskih disertacija odbranjenih na Univerzitetu u Beogradu pre 2012. godine da kontkatiraju Univerzitetsku biblioteku i iniciraju proceduru za objavljivanje svoje disertacije. Želeo bih i da kao pozitivan primer istaknem gospodina Sinišu Malog, ne u kontekstu aktuelnih dešavanja koja kao bibliotekar ne bih komentarisao, već u smislu njegovog odnosa prema biblioteci i Otvorenoj nauci. U vreme kada smo tražili saglasnost od gospodina Malog da se njegova disertacija obajvi u otvorenom pristupu on je bio na funkciji gradonačelnika Beograda i u tom smislu pretpostavljam veoma zauzet čovek. Mi smo zahtev poslali ujutru, a već do kraja tog radnog dana dobili smo njegovu pismenu saglasnost da se disertacija objavi u najslobodnijoj raspoloživoj CeCe licenci. Pozivam sve doktore nauka čija je disertacija odbranjena na Univerzitetu u Beogradu pre 2012. godine da se u ovom segmentu naučniih aktivnosti i naučne komunikacije ugledaju na gospodina Sinušu Malog i omoguće javni pristup putem Interneta do svoje disertacije.     

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading