Broj obolelih dramatično raste, lekari u problemu: Svaka 10. trudnica ima visok krvni pritisak!

Autor:

Vesti

11.12.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemija visokog krvnog pritiska među trudnicama! Lekari širom sveta, pa i u Srbiji, suočavaju se s ovom bolešću, koja ozbiljno ugrožava zdravlje budućih majki, ali i beba, a neretko može dovesti i do fatalnog ishoda.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nagli porast broja trudnica sa visokim krvnim pritiskom postao je svetski problem, pokazalo je najveće istraživanje koje je dosad urađeno.

SVETSKI PROBLEM

Međunarodni tim istraživača analizirao je podatke 151 miliona hospitalizacija širom sveta između 1970. i 2010. kako bi utvrdio stopu visokog krvnog pritiska kod trudnica između 15 i 49 godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživači su došli do podataka da je broj trudnica s ovim problemom porastao čak 13 puta za 40 godina i da od 1979. raste šest odsto godišnje. Za Srbiju zasad nema relevantnog istraživanja, ali, domaći stručnjaci ističu da nema razloga da se rezultati ne smatraju reprezentativnim i za našu zemlju.

50.000 žena godišnje u svetu umre zbog posledica povišenog krvnog pritiska u trudnoći

- Otkrili smo da je kod žena koje su bile starije kada su zatrudnele postojala veća verovatnoća da imaju hipertenziju - rekao je glavni autor studije profesor Kandi Anant.

Komentarišući ovo istraživanje, prof. dr Dejan Filimonović pojašnjava za Srpski telegraf da još ne postoji test kojim će se predvideti da li će trudnica imati povišen krvni pritisak.

Uzroci hipertenzije u trudnoći

* Genetska predispozicija
* Imunološki poremećaji
* Pušenje
* Deficit kalcijuma
* Gojaznost

Simptomi

* Vrtoglavica
* Oticanje
* Glavobolja
* Zujanje u ušima
* Malaksalost
* Povraćanje
* Crvenilo kože lica i grudi
* Tačkice pred očima
* Pojačano lupanje srca

On ističe da u Srbiji oko 10 odsto trudnica ima hipertenziju.

UTIČE NA PLOD

- Na svetskom nivou se trudimo da u ranoj trudnoći, pomoću novih analiza cirkulacije i nekih biohemijskih analiza, predvidimo koja će trudnica imati problem sa hipertenzijom jer kao najgora posledica hipertenzije može nastupiti smrt i majke i ploda. Najteži atak hipertenzije u trudnoći je eklamptični napad, javljaju se nekontrolisani grčevi, gubitak svesti, može da dođe do samopovređivanja... Mi ovakvih slučajeva skoro da nemamo, jedan do dva se dese godišnje u Srbiji - navodi Filimonović i dodaje:

- Sama trudnoća može da izazove hipertenziju ako izostane mehanizam adaptacije na trudnoću. Hipertenzija svakako utiče na plod, posteljica stari mnogo brže, manje kiseonika dolazi do bebe...

Hipertenzijom se smatraju sve vrednosti iznad 140/90. Lekari upozoravaju da predstavlja rizik i za plod i za majku, te da i povećava rizik za mrtvorođenje, moždani udar, srčani zastoj, prekid rada bubrega...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading