PORAŽAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA INSTITUTA BATUT: Svaki treći srednjoškolac je kockar!

Autor: Tanjug

Vesti

07.12.2019

23:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Svaki treći učenik prvog razreda srednje škole u Srbiji redovno se kocka", rezultati su istraživanja Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

RepublikaFoto: Udruženje priređivača igara na sreću
Foto: Ilustracija

Tokom drugog polugodišta školske 2017/18. godine "Batut" je u 101 osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji realizovao istraživanje o zdravstvenom ponašanju dece školskog uzratsta, kao deo međunarodnog istraživanja, prenosi "Blic".

Rezultati istraživanja su pokazali da se bar jednom tokom života, kockalo 34,6 učenika prvih razreda srednjih škola, a u prethodnih godinu dana 27,5 odsto njih, sa većom učestalošću među dečacima.

Prim.dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, za "Blic" kaže da su rezultati istraživanja u najmanju ruku, poražavajući.

 

 

- Sa pravnog aspekta imamo Zakon o igrama na sreću koji zabranjuje kockanje mlađima od 18 godina, što ukazuje da smo na polju sprovođena zakona kao država doživeli totalni fijasko, i iskreno se nadam da će nadležni organi reagovati - kaže on.

Za trend porasta broja adolesenata koji se kockaju u poslednjih desetak godina, prema rečima stručnjaka, zaslužno je između ostalog i onlajn kockanje. Problem je u tome što prilikom uplate tiketa preko interneta, zaposleni u kladionicama i kockarnicama jako teško mogu da kontrolišu uslov da su igrači stariji od 18 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Giša

08.12.2019 13:04

U mom gradu ima više kockarnica nego prodavnica.