Direktor kompanije CBRE izneo teške optužbe, međutim... Svuda vidi mito, ali neće ništa da prijavi

Autor: B.Kašanski

Vesti

04.12.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U Srbiji su nelegalna gradnja i mito svakodnevica, uobičajena kao dilovanje deviza i ulična prodaja goriva devedesetih godina. Investitori sve znaju, tarifa za mito je deset evra po kvadratu za brzo dobijanje građevinske dozvole ili povećanje kapaciteta lokacije".

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Nebojša Nešovanović

Ukoliko imate ovakva saznanja, prvo što bi trebalo da uradite svakako je da odete u tužilaštvo, policiju i predočite im, uz dokaze, pošto su vam već sve činjenice poznate, šta se radi i kako se mulja na sve strane. E, umesto toga, Nebojša Nešovanović, direktor investicione kompanije CBRE, koja je u stranom vlasništvu, odlučio je da napiše autorski tekst za NIN (u istom onom broju na čijoj je naslovnici snajperska puška bila uperena u Vučićeve grudi) i u njemu iznese sve navodne informacije koje ima.

Tako Nešovanović, recimo, piše da su nam nelegalna gradnja i mito svakodnevica više nego nasilje.

- Bez razlike i nekažnjeno podmićuju se svi funkcioneri, od opštine do republike. Tako je u poslednjih 50 godina sagrađeno dva miliona nelegalnih objekata - stoji u tekstu koji je za NIN pisao Nešovanović.

Dalje, tvrdi on, koruptivni sistem funkcioniše na veri hiljada činovnika i funkcionera da nikada neće biti kažnjeni za korupciju, kao što nisu kažnjeni ni oni pre njih.

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ

Uopšten odgovor: Korupcija nije politički, već društveni problem

U dopisu koji nam je Nešovanović poslao nalaze se uglavnom uopštene fraze, a na konkretna pitanja nismo dobili odgovore. Između ostalog, direktor CBRE je napisao:

- Problemi korupcije i nelegalne gradnje su društveni, a ne politički problemi. Oni nisu vezani za određenog pojedinca, grupu ljudi, političku partiju ili vladu, mnogo su širi, obuhvataju šire društvene slojeve i duži vremenski period, tako da se ne mogu staviti u ravan dnevne politike. Zbog toga ih i nisam razmatrao iz perspektive dnevne politike, konkretnog slučaja korupcije ili konkretnog slučaja nelegalne gradnje. Jasan je moj stav da bavljenjem pojedinačnim slučajevima ne može rešiti društveni problem.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Tekst potpisa

Mada Nešovanović iznosi i konkretnu tarifu, gle čuda, ne pominje nijedan konkretan slučaj, a po onome što piše, reklo bi se da ih zna ko zna koliko. Takođe, ako je već sve i svuda tako prljavo, korumpirano i podmićeno, ostavio nas je bez i jedne jedine reči objašnjenja zašto nikada to nije prijavio bilo kom državnom organu. To bi mu, u najmanju ruku, bila građanska obaveza, čak i da zanemarimo činjenicu da je neprijavljivanje krivičnog dela takođe krivično delo.

On, međutim, samo konstatuje da su investitorima najvažnija jasna pravila igre.

Nebojša Nešovanović bez ijednog dokaza tvrdi čak i da je tarifa za podmićivanje u građevini deset evra po kvadratu

- Pa makar ona uključivala i mito od deset evra po kvadratu za brzo dobijanje građevinske dozvole ili povećanje kapaciteta lokacije. Postojeći koruptivni sistem nikada nije bolje funkcionisao za prethodnih 20 godina i teško da bolje od ovog može da funkcioniše - navodi Nešovanović.

Srpski telegraf poslao je direktoru kompanije CBRE konkretna pitanja odakle mu saznanja o svemu što je napisao, sa kojim se sve slučajevima susreo, da li je i lično učestvovao u nekim koruptivnim radnjama u bilo kom svojstvu, odakle mu informacije o tarifi od deset evra po kvadratu i zašto svoja saznanja nije prijavio nadležnim organima. Dobili smo, međutim, krajnje uopšten odgovor (pogledajte okvir) u kojem ni na koji način nije odgovoreno ni na jedno naše pitanje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading