PORAZNO! Svaki treći učenik u Srbiji funkcionalno nepismen

Autor:

Vesti

03.12.2019

22:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki treći učenik u Srbiji je funkcionalno nepismen jer naučeno ne zna da primeni u praksi, pokazali su rezultati PISA testiranja koji su juče objavljeni. Ispod nivoa matematičke funkcionalne pismenosti je 40 odsto učenika, 38 odsto ne zadovoljava minimume u čitalačkoj pismenosti i 38 odsto u naučnoj pismenosti.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Srbija je zauzela 45 mesto od 79 zemalja, koliko je učestvovalo u PISA testiranju. Na prethodnom testiranju 2015. Srbija nije učestvovala zbog nedostatka novca, a u 2012. zauzela je 43. mesto od 65 zemalja.

PISA testiranje služi za procenu kvaliteta znanja koje su učenici stekli tokom školovanja, odnosno mogu li naučeno da primene u praksi. U Srbiji je testirano više od 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole širom Srbije i to su uglavnom učenici prvog razreda srednje škole.

79 zemalja učestvovalo u testiranju

 

 

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je umereni optimista da će se rezultati popraviti 2021. godine, ali da se ozbiljniji pomak očekuje 2024. godine zbog reformi koje su sprovedene.

Kaže da je dosta toga već urađeno, da je reforma plana i programa krenula u školskoj 2018/19, i to za prvi, peti i prvi razred gimnazija, dok ove godine po reformisanom programu ide drugi, šesti i druga godina gimnazija.

Inače, prva dva mesta u PISA testiranju zauzimaju Kina i Singapur. Od zemalja bivše Jugoslavije ispred Srbije su Slovenija (21) i Hrvatska (29), a niže pozicije zauzele su Crna Gora (52) i BiH (62).

PISA testiranje je, inače, program Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Čedo

04.12.2019 12:11

Ovo je katastrofa. Program je preobiman. Deca su izgubljena u ogromnom gradivu.