Majka nije imala ni za prevoz: Dečaka iz Kuršumlije u bolnici niko nije posećivao, srednjoškolke na praksi mu obezbedile SVE!

Autor: novosti.rs

Vesti

03.12.2019

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kuršumlijskom naselju Baćoglava Aleksandar živi sa majkom Milijanom Vučićević (46) i bolesnom sestrom od ukupno 11.000 dinara očeve penzije i dečjeg dodatka.

RepublikaFoto: Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash
Foto: Ilustracija

- Sin Aleksandar je bio dve nedelje u bolnici u Prokuplju, ali zbog bolesti kćerke nisam mogla češće da ga obilazim i budem sa njim. A, nisam ni novca imala da odlazim kod njega, ni za prevoz ni za bolesničke ponude - rekla je majka Milijana.

Tiho, pognute glave, očiju punih suza govori Milijana. Polako, biranim rečima, pokušava da, u svojoj više nego skromnoj kući, dočara tegoban porodični život i nemaštinu.

Njena mukotrpna priča, možda bi ostala daleko od očiju javnosti, da njen sin Aleksandar (11) danima nije ležao u prokupačkoj bolnici bez poseta, ali i ponuda koje se donose bolesnicima. U sobi pedijatrijskog odeljenja prokupačke bolnice, ladica ovog malog pacijenta, koji se lečio zbog bolesti jetre - bila je prazna. Čak i bez flašice vode koju majka nije mogla da mu priušti. Tako je bilo sve dok dečaka nisu primetili učenici trećeg tri razreda prokupačke Medicinske škole koji su u bolnici bili na praksi.

Kaže nam da prima i dečji dodatak, a zbog imanja koje je posedovao njen suprug, objašnjava da ne može da ostvari pravo na materijalnu pomoć Centra za socijalni rad. Zato se, kaže, sa tim minimalnim sredstvima, bez ičije pomoći, snalazi kako zna i ume. Nada se, međutim, da će barem neko pomoći da prebrode predstojeću zimu, jer nemaju ni ogrev da nabave.

Ovu tešku majčinu priču, netremice sluša i mali Aleksandar, koji je pre nekoliko dana izašao iz bolnice. Osmeh na njegovom ozbiljnom i tužnom licu izazvalo je naše pitanje je li se obradovao poklonima koje su mu kupili učenici Medicinske škole i njihove profesorke.

DUGOVI I POMOĆ

Upitana šta im trenutno najviše nedostaje, Milijana odgovara da su to garderoba, obuća za decu i drva za zimu. Kaže i da ima po nekoliko desetina hiljada dinara dugova za vodu, porez, struju... Oni koji novčano žele da pomognu mogu to da učine uplatama na račun Milijane Vučićević putem kog prima dečji dodatak. Broj računa je 200-49644957-18 u Poštanskoj štedionici.

- Naravno da jeste, bio je presrećan - odgovara majka umesto stidljivog dečaka i dodaje "bolje mu je i jedva čeka da krene u školu. I pored svega, odličan je đak".

Kada su primetili da mali Aleksandar dve nedelje leži u prokupačkoj bolnici, uglavnom bez poseta, kao i da na njegovoj ladici nema ni flašice vode, učenici trećeg tri odeljenja Medicinske škole u Prokuplju, preneli su svoje zapažanje profesorki Dijani Stojčević. Zajedno su pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za pomoć ovom dečaku. Za tili čas kupili su mu pidžamu, slatkiše, voće, sokove.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading