Pšenica zaražena, inspekcija na nogama: Gljivično oboljenje pravi problem ljudima i životinjama

Autor:

Vesti

03.12.2019

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pšenicu ovogodišnjeg roda u Srbiji zahvatilo je gljivično oboljenje čija posledica je previše deoksinivalenola (DON), supstance iz grupe mikotoksina. Ovo gljivično oboljenje može uništiti pšenicu koja je u skladištu, a posebno je velika opasnost ishrana krava zaraženim zrnom jer se povećava nivo aflatoksina u mleku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mikotoksini u žitaricama predstavljaju opasnost za same žitarice i za životinje koje se hrane zaraženim zrnom. Prisustvo mikotoksina u žitaricama otežava proces očuvanja celog zrna usled vlažne zimske klime pri čemu se zno lakše kvari. 

Životinje, naročito krave, koje se hrane zaraženim zrnom, daju mleko koje ima povećan sadržaj aflatoksina.

Seljak iz Sibača u Sremu Dragiša Gujić se javno, u emisiji "Poljoprivedno dobro" Radija Novi Sad, požalio da nikako ne može da proda pšenicu letošnjeg roda jer, kako tvrdi, čim potencijalni kupac pogleda robu, odmahne rukom i žali se na očajno slab kvalitet. Ratar ističe da je pravovremeno uočio parazite koji su "napali" polja sa pšenicom, dva puta je prskao zaštitnim preparatima, hteo je i treći put, ali su mu stručnjaci rekli da je uzaludno.

Dragiša nije jedini poljoprivrednik koga je zadesila krupna nedaća - naprotiv, ista nevolja muči veliku većinu ovdašnjih paora. Kako su pojasnili u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, vlaga i loši vremenski uslovi doprineli su prisustvu ovog problema, zbog čega će biti organizovane vanredne inspekcijske kontrole u objektima koji se bave prepradom žitarica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading