Nakon strahovitog zemljotresa u Albaniji region u panici: Evo koje su žarišne tačke u Srbiji

Autor: RTS, Republika

Vesti

26.11.2019

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za razliku od meteorologa, seizmolozi ne mogu kratkoročno predvideti izbijanje zemljotresa. Ipak, poznato je koje su "žarišne zone" u Srbiji.

RepublikaFoto: youtube.com/ Seeker
Foto: Ilustracija

Zemljotres koji je jutros u 3.54 pogodio Albaniju i koji se snažno osetio i u Crnoj Gori i celom regionu, jedan je od najjačih pored onog iz 1979. godine. Usledili su naknadni potresi, a poslednji jači zemljotres koji je registrovan u Albaniji bio je u 14.05 i iznosio je 4,4 jedinice Rihtera.

Oko 10.20 zemljotres jačine 5,5 jedinica Rihtera pogodio je Hercegovinu. I ovaj potres osetio se u Hrvatskoj i Srbiji. Oko 15 časova zabeležen je potres od tri jedinice.

Najavljeni su i novi udari, a najcrveniji na mapi je upravo Balkan, koji se od jutros trese.

Dežurni seizmolog u Seizmološkom zavodu Srbije Goran Krunić navodi da tlo u Srbiji jeste mirno, kada je reč o jakim potresima. Dodaje i da seizmička aktivnost ne prestaje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zemljotres u Albaniji napravio je ogromnu katastrofu

- Postoje instrumentalni zapisi da se zemljotresi dešavaju u Srbiji, ali, što se tiče osećajnih zemljotresa, poslednji je zabeležen 21. novembra na teritoriji Zaječara, magnitude 2,3 jedinice - kaže Krunić.

Na pitanje da li seizmolozi mogu da predvide vreme ili lokaciju potresa, Krunić je rekao da je moguće dati samo dugoročnu prognozu.

- Nažalost, seizmolozi nisu u mogućnosti, za razliku od Hidrometeorološkog zavoda, da daju kratkoročnu prognozu. Seizmolozi mogu dati samo dugoročnu prognozu sa svelikom stopom ostvarenja. Kad kažem dugoročnu, to je na 10, 50 godina - rekao je Krunić.

Navodi da su poznate žarišne zone, kako u regionu tako i u Srbiji.

- Žarišne zone koje mogu generisati zemljotres u Srbiji su Kopaonik, Zapadna Srbija, Kraljevo, Kragujevac, Svilajnac, Rudnik, Lazarevac - naveo je Krunić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading