Neophodan pojačan oprez: Raste broj obolelih od varičele!

Autor: prva.rs

Vesti

25.11.2019

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Minulog meseca, u Beogradu je prijavljeno 728 osoba zaraženih virusom varičela, rekla je Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ). Ona dodaje da ova brojka predstavlja povećanje u odnosu na isti mesec prošle godine, ali da razloga za brigu nema.

Foto: Ilustracija

- Situacija je uobičajena za ovo doba godine. Beleži se blagi porast obolelih, naročito među decom. Ove godine zabeležen je povećan broj obolelih za 30-40 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, ali to ne treba da nas brine. Imamo roditelje koji nisu preležali boginje, a deca im borave u kolektivima gde se pojavilo oboljenje među njihovim drugarima - to nije ništa neobično. Ovo je uobičajeno doba godine kada kreće porast broja obolelih i to najčešće u predškolskim ustanovama - rekla je Begović Lazarević.

Ona je objasnila i zašto je ovo period kada ima najviše obolelih od ovčijih boginja, ali i kada možemo da očekujemo predah od ovog virusa koji je najčešći među decom. Begović Lazarević kaže da početkom jesen i zime ljudi više borave u zatvorenim prostorijma, a deci počinju školske obaveze što uslovljava i više boravka u kolektivo. Ona dodaje da se tada i prostorije manje provetravaju zbog hladnoće, a sve to pogoduje širenju ovčijih boginja.

- Najviše obolelih imamo tokom zime, negde od novembra sve do maja, a onda kako kreće proleće, lepo vreme, onda dolazi do pada broja obolelih i za 50 odsto. Najmanji broj se registruje tokom letnjih meseci kada deca i manje borave u kolektivima - ispričala je ona.

Da podsetimo, vakcina protiv ovčijih boginja je dostupna u našim domovima zdravlja, te ako želite, na taj način možete zaštiti svoje dete od ovog oboljenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading