SITUACIJA S VOZOVIMA SE PRATI: Video nadzor na 27 putnih prelaza

Autor: telegraf.rs

Vesti

22.11.2019

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deonica barske pruge Resnik - Valjevo izuzetno je frekventna a putevima saobraća veliki broj drumskih vozila

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Infrastruktura železnice Srbije pustila je u rad video nadzor na svih 27 putnih prelaza između Resnika i Valjeva, na barskoj pruzi. Pored video nadzora, na ovim putnim prelazima postavljeno je i reflektorsko osvetljenje.

Sva oprema za video nadzor povezana je u Centru za daljinsko upravljanje Infrastrukture železnice Srbije u Topčideru, odakle se sa jednog mesta u realnom vremenu prati situacija na svim putnim prelazima između Resnika i Valjeva.

Postavljanje video nadzora na ovoj pruzi omogućeno je zahvaljujući ugradnji optičkog kabla u dužini od ukupno 102 kilometra, od čega 78 kilometara duž pruge Resnik - Valjevo i 24 kilometra u beogradskom železničkom čvoru.

Infrastruktura železnice Srbije za ugradnju optičkog kabla izdvojila je 600 hiljada evra, a za postavljanje video nadzora još 250 hiljada evra. Sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, kojim se finansira obnova železničke infrastrukture na prugama u Srbiji, a čija je ukupna vrednost 3,48 miliona evra.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Infrastruktura železnice Srbije je tokom ove i prošle godine automatizovala ukupno 22 putna prelaza, dok je u periodu od 2010. do 2017. godine ukupno automatizovano 14.

Postavljanje video nadzora izuzetno je značajno, jer će se situacija na ovim putnim prelazima redovno pratiti, što omogućava da se u slučaju potrebe brzo i efikasno reaguje.

U slučaju bilo kakvih problema u funkcionisanju železničkog saobraćaja ili eventualnog kvara uređaja na putnim prelazima stručne službe Infrastrukture železnice Srbije imaće trenutnu informaciju i moći odmah da reaguju.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Takođe, u slučajevima nepropisnog ponašanja vozača drumskih vozila na ovim putnim prelazima, Infrastruktura železnice Srbije moći će, na osnovu snimaka sa video nadzora, da preduzima sve potrebne aktivnosti.

Deonica barske pruge Resnik - Valjevo izuzetno je frekventna, brzina vozova je nakon njene rekonstrukcije do 100 kilometar na sat, a putevima saobraća veliki broj drumskih vozila, pa će postavljeni video nadzor svakako u velikoj meri doprineti značajnom povećanju bezbednosti na putnim prelazima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading