SRBIJA NA PRVOM MESTU: Obezbeđene sve količine vakcine, ispoštovani svi rokovi! Imamo 3 puta više vakcina od Makedonije!

Autor: Republika

Vesti

21.11.2019

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da je Srbija ove godine predano i vrlo odgovorno pristupila procesu vakcinacije protiv sezonskog gripa pokazuju uporedni podaci sa zemljama u regionu. Po dva osnova Srbija je daleko ispred zemalja u komšiluku, a to su termin kada je vakcinacija počela, kao i broj nabavljenih vakcina. Ove godine, naša zemlja po prvi put jedina ima obezbeđene sve količine vakcine i to u predviđenm roku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Proces vakcinacije u Srbiji uporedićemo sa Severnom Makedonijom, kako bi bilo jasnije koliko je obuhvat vakcinacije veći u našoj zemlji.

Kako stoji na zvaničnoj stranici Ministarstva zdravlja Severne Makedonije, ova zemlja vakcinaciju stanovništva započinje tek sutra, a za te potrebe pripremljeno je 28.000 jedinica vakcina. Treba napomenuti da Severna Makedonija 2,1 miliona stanovnika.

 

 

Podaci iz Srbije prikazuju potpuno drugačiju sliku - u našoj zemlji vakcinacija je počela još 15. oktobra u svim domovima zdravlja u zemlji (što znači da smo čitavih mesec dana pre Makedonije počeli proces imunizacije stanovništva), a ukupno je za celu sezonu pripremljeno 300.000 vakcina na 7 miliona stanovnika.

Uporedivši ove podatke (broj stanovnika i broj obezbeđenih vakcina), dolazi se do zaključka da je Srbija nabavila tri puta više vakcina od Severne Makedonije!

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

Lončar: Srbija prvi put jedina u regionu ima sve količine vakcine u predviđenim rokovima

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da Srbija prvi put jedina u regionu ima sve količine vakcine protiv gripa u predviđeno vreme, navodeći da je procenat vakcinacije veći nego ranije.

- Srbija je odradila kampanju i objasnila ljudima šta znači vakcina. Imali smo 300.000 vakcina ostali smo na 9.000 vakcina. U narednih nedelju dana ili dve nedelje stižu nove, dodatne količine i biće ih u svim domovima zdravlja - rekao je ministar Lončar.

Osim toga, upotreba antibiotika od 2015. godine do danas smanjena za 37,6 odsto, ukazujući da je bila nasleđena situacija da se deci propisivalo tri do pet puta više antibiotika nego u centralnoj i severnoj Evropi.

Naglašava da od virusa gripa niko nije zaštićen, ali da postoje određene grupe ljudi koje su u većem riziku da dobiju komplikacije, koje mogu da se završe i smrtnim ishodom, ukoliko obole od gripa.

Preporuka epidemiologa je da se od gripa zaštite hronični bolesnici - osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, oboljenjima respiratornog sistema, metaboličkim oboljenjima uključujući dijabetes, gojazni, osobe sa bubrežnom insuficijencijom, malignim oboljenjima.

Svi oni imaju pravo da uz overenu zdravstvenu knjižicu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobiju vakcinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading