"Deca su ukras sveta", danas je Svetski dan deteta

Autor:

Vesti

20.11.2019

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 20. novembra obeležava se Svetski dan deteta. Ovaj dan ima za cilj da promoviše razumevanje dece, da pospešuje međusobnu interakciju, kao i da promoviše zaštitu prava deteta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta Gordana Stevanović, kaže da u Srbiji postoji pomak na polju zaštite prava deteta, ali da još uvek mora da se radi na tome kako bi zaštita napredovala.

Kao neke od ključnih problema Stevanović je istakla da još uvek nije izgrađen efikasan sistem zaštite dece od nasilja, da nisu razvijene usluge podrške i pomoći deci sa smetnjama u razvoju i teško bolesnoj deci, kao i njihovim porodicama, niti sveobuhvatan pristup deci koja žive i rade na ulici kao grupi koja je višestruko marginalizovana i ugrožena.

Đukić Dejanović: Srbija zabeležila porast od 612 beba

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Ministarka bez portfelja zadužena za demografsku politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da jedino Srbija beleži rast broja rođenih beba.

- Analizirali smo broj novorođenih beba u prvih devet meseci u svim državama sa kojima smo živeli u prethodnoj Jugoslaviji, u Albaniji, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj - sve ove države beleže pad broja novorođenih beba, kod nas je porast od 612 beba, tako da smo jedini pozitivni - rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Takođe, Stevanović je istakla da se navršilo 10 godina od kada je Vlada Srbije usvojila Opšti protokol za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja i šest godina od donošenja poslednjeg Posebnog protokola, ali da proces zaštite koji su ti dokumenti propisali često ne teče na način koji obezbeđuje detetovu punu zaštitu i rehabilitaciju, a mere prevencije su nedovoljne i zasnovane na povremenim aktivnostima, uglavnom škola.

Međunarodne institucije posebnu brigu poklanjaju zaštiti prava deteta. 1924. godine usvojena je Ženevska konvencija o pravima deteta koja je dopunjena Deklaracijom Ujedinjenih Nacija iz 1959. godine. 20-og novembra 1989. godine Ujedinjene nacije usvojile su Konvenciju o pravima deteta gde između ostalog piše: "Dete,u cilju potpunog i skladnog razvoja ličnosti, treba da raste u porodičnoj sredini, u atmosferi sreće, ljubavi i razumevanja".

RepublikaFoto: Printskrin: Instagram.com/kcstauffer
Foto: Ilustracija

Da je i Srbija posvećena brizi i očuvanju blagostanja deteta pokazuje i to da su najveći umetnici sa ovih prostora svoj talenat posvetili tome da pokažu koliko su deca važna za ovaj svet. Ljubivoje Ršumović je napisao pesmu "Deca su ukras sveta", koju je komponovao Zoran Rambosek, a Minja Subota svojim pevačkim talentom učinio vrlo popularnom među decom.

U skladu sa današnjim danom, prenosimo vam ove vesele note i upamtite: "Deca su ukras sveta".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading