(FOTO) RODITELJSKA AMBICIJA OPTEREĆUJE DECU ILI IH USMERAVA? Ova pesma za drugi razred podelila roditelje, grme društvene mreže...

Autor: telegraf.rs

Vesti

18.11.2019

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pesma "Ja sam bio srećno dete" iz čitanke za drugi razred osnovnih škola iznervirala je brojne roditelje đaka, ali i profesore u muzičkim školama.

Ilustracija

Na slici koja je prati prikazan je tužan dečak sa violinom, dok ga u pozadini motri ženska osoba...

Cela pesma prati njegovu "sudbinu" da bude vezan za instrument, baš kada mu se najviše igra. Tako mališan svira "tetki i susetki, babi, dedi, ujni, strini..." dok "tata smišlja svetsku slavu".

Usledila je hrpa negativnih komentara: "Pa ovo je više nego strašno... To treba prijaviti"; "A na šta da uputimo decu? Rijaliti, razvrat, blud?", "Bruka i sramota"...

Dakle, poenta je - dok se neki roditelji svojski trude da decu nauče pravim vrednostima, ona odu u školu i u knjizi pročitaju pesmu koja govori o tome da je nestašluk i ulica lepše mesto za odrastanje.

Međutim, ne misle svi tako. Bilo je malo komentara i koji su ove strofe pohvalili.

Ako još jednom pročitate pesmu, možda ćete se i zapitati kakvo detinjstvo je zaista lepše i treba li roditelji uvek da insistiraju na isključivom razvoju talenta koji primete kod deteta ili pak žele da ga primete.

"Pesma je lepa, duhovita, brzog ritma, dobrog metra, slikovita - sve što pesma za decu treba da bude. Nad čim se zgražavaju ovi zgranuti!? Ona nosi i jednu istinu koja važi za mnoga detinjstva: roditeljska ambicija koja dete nervira i opterećuje. Pa koliko je onih iz ranijih perioda u kojima se iz dečjeg ugla gunđa na roditeljske zahteve kad je u pitanju ishrana, higijena, škola, ponašanje. Volela bih da znalci iznad obrazlože u čemu je tačno ovde problem", jedan je od komentara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading