DOKLE SMO DOGURALI: Nastavnici piju lekove za smirenje u strahu od đaka nasilnika

Autor: mondo.rs, Republika

Vesti

14.11.2019

19:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razbijen nos, šamaranje, psovke, pa i udaranje sedištem bicikla po glavi su samo deo maltretiranja, kojima se profesorima uzvraća za zaključene ocene ili upućen prekor. Ko je kriv za takvo ponašanje i može li se tome stati na put?

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Učenik osnovne škole je napao direktora u Sremskoj Mitrovici - sedištem bicikla! U koškanju dvoje učenika Osnovne škole "Nikola Tesla" u Beogradu povređena je nastavnica fizičkog vaspitanja.

U OŠ "Vuk Karadžić" u Bačkoj Palanci roditelj je napao nastavnicu - gurao je po hodniku, vukao za odeću i pokušavao da udari. Nisu dobro prošli ni nastavnici koji su se umešali kako bi pomogli nastavnici. Ovo su slučajevi koji su se dogodili samo u protekla dva meseca.

Oni koji su osnovnu i srednju školu pohađali pre dve, tri decenije sećaju se kako su nastavnici neposlušne đake vukli za zulufe, lupali šamare, terali u ćošak. Danas je to nezamislivo, što je potpuno u redu, ali sa druge strane, čini se, da su učenici ipak prezaštićeni, a prosvetni radnici prepušteni na milost i nemilost bahatoj deci, ali i roditeljima.

Nekada je ulazak nastavnika i profesora u učionicu pozdravljan tako što bi svi do jednog ustali i seli kad profesor sedne, a danas taj isti profesor kad ulazi u školu jedino što očekuje je kreda u glavu. Neko ustane uz podrugljiv osmeh, većina ni ne ustaje, kažu nam nastavnici. Nasilje je svake godine sve učestalije, a prelilo se iz srednjih škola i na osnovne.

Antić: Nasilje sveprisutno

Milorad Antić, presednik Foruma srednjih stručnih škola kaže da je nasilje već godinama sveprisutno u školskim klupama i da su nastavnici i profesori gotovo nemoćni.

- To se dešava svakodnevno, nastavnici piju lekove za smirenje pa idu na čas. Deca su agresivna, ali imate i one koji ometaju čas, šetkaju se, telefoniraju. Profesorima su ruke vezane, a strahuju i od roditelja. U mnogim slučajevima roditelji nasilne dece neće da dođu kada budu pozvani u školu na razgovor - ističe za Antić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stršljen

15.11.2019 08:37

Prvi krivci su roditelji pa država i ako se nešto ne preseče biće sve gore,pa i ne čudi što piju tablete jer u smeni im prođu i 150 učenika raznog ponašanja,mišljenja,shvatanja,bezobrazluka.

slobo

15.11.2019 09:07

Ovo je gore nego što mi gradjani mislimo.