Da li biste podržali ovakve mere: Kazne i za one koji objavljuju snimak lude vožnje na društvenim mrežama?!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

13.11.2019

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snimak bahate vožnje od čak 270 kilometara na sat na "Gazeli" objavljen na Tviteru toliko je uznemirio javnost da se pominje mogućnost da puštanje takvih video sadržaja u javnost u budućnosti bude kažnjivo, kako se ne bi promovisalo ovako neodgovorno i opasno ponašanje za volanom.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Ipak, postavlja se pitanje kako bi se takva kaznena mera sprovodila i da li bi bili sankcionisani svi koji obelodane divljanje za volanom?

Na snimku ludačke vožnje na Gazeli vidi se samo volan i brzinometar čija kazaljka za manje od minut skače sa 190 do skoro 270 kilometara na sat! Međutim, takav kadar razlog je zbog čega u saobraćajnoj policiji ne mogu da uđu u trag ovom bezobzirnom vozaču.

- Da bi snimak ili slika bili verodostojni u pravnom postupku ona mora da ima bitne elemente kao što su datum, vreme i mesto vožnje, ali i tip vozila, registarske oznake, lik vozača. Na ovom snimku vide se samo volan i brzinomer i da se sve dešava na Gazeli. Mi na osnovu toga teško da možemo da otkrijemo vozača - kažu u Saobraćajnoj policiji.

 

 

Mnogi se pitaju zbog čega saobraćajna policija ne može da otkrije "divljaka" na Gazeli pomoću kamera koje postoje na ovom mostu.

- To su kamere za monitoring odnosno praćenje saobraćaja. To znači da postoje da bi se videlo da li su gužve na mostu, da li je evntualno došlo do sudara. Ali, nemaju takve karakteristike da beleže brzinu niti registarske oznake i tip vozila. Šta više, na ovim kamerama noću se ne vidi dobro ni boja vozila - objašnjavaju u saobraćajnoj policiji.

Zbog toga u Upravi saobraćajne policiji razmišljaju da predlože u Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju da se svako ko objavi snimak bahate vožnje ili nepropisnog ponašanja u saobraćaju bude sankcionisan bez obzira na to da li je počinilac prekršaja.

Pogotovo što se u poslednje vreme sve češće objavljuju na internetu snimci ludačke vožnje odnosno promoviše bahatost za volanom. Naravno, pošto je ova ideja tek u povoju još se ne zna ni kolike bi bile kazne u takvim slučajevima.

 

Okanović: Nije jednostavno

S druge strane, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović upozorava da takva mera neće biti tako jednostavna.

- Da li to znači da će biti kažnjavani i oni koji objave snimak bahate vožnje kako bi tražili od nadležnih da reaguju i sankcionišu bezobzirnog vozača? Bojim se da takve kazne neće iskoreniti bahato ponašanje za volanom - smatra Okanović.

Kako kaže, ako se kažnjava promovisanje nepropisnog ponašanja u saobraćaju onda bi trebalo zabraniti sve spotove muzičara na kojima oni divljaju za volanom.

- Pojedini televizijski kanali puni su muzičkih spotova na kojima se promoviše neodgovorno ponašanje u saobraćaju. Da li će i tvorci tih video snimaka biti kažnjeni? - pita se Okanović.

Takođe, naš sagovornik podvlači da bi trebalo napraviti razliku između snimka kao promocije ili upozorenja na bahatu vožnju.

- Postavlja pitanje šta će biti i sa promo spotovima koji nepropisno ponašanje u saobraćaju prikazuju kako bi upozorili sve vozače na opasnosti takvog vladanja - pita se Okanović. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Vesna

13.11.2019 20:59

Umesto da ih nagrade za snimak oni bi da ih kažnjavaju. Kakav paradox.

Hrki

13.11.2019 21:54

"Snimatelje" trebaa naagraditi.