Holanđanin traga za potomcima srpskih vojnika

Vesti

23.09.2017

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fabijan Vendrig (39), politikolog iz Holandije, godinama traga za unucima srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata koji su umrli u Holandiji, a u potragu se upustio nakon što je slučajno u holandskom gradu Garderenu otkrio spomenik sa imenima srpskih vojnika.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Fabijan Vendrig

EKSHUMIRANI U ČEŠKU

Na pravoslavnom krstu i nadgrobnom spomeniku bilo je ispisano 30 imena srpskih vojnika koji su tu sahranjeni posle Prvog svetskog rata. To je i bio povod da još 2004. krene u obilazak Balkana i Srbije.

- Toliko me je zainteresovao taj spomenik da sam počeo istraživanje sa ciljem da pronađem što više, ako ne i sve potomke tih ljudi i obavestim ih da znaju gde su njihove dede ili pradede našle spokoj. U Holandiji je ukupno skončalo 92 srpska vojnika, a 1939. njihova tela su ekshumirana u Češku, pa sam otišao tamo po dokumentaciju. Sa kolegom i sa suprugom Tanjom, koja je iz Kraljeva, uspeo sam da pronađem dosad 11 potomaka. Većina tih ljudi, koji žive u srpskim selima, nije znala za ove spomenike. Od pojedinih smo dobili njihove fotografije sa početka 20. veka, koje su neprocenjivo bogatstvo - priča Fabijan, koji je nešto kasnije otkrio još osam spomenika.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
OBELEŽJE: Spomenik srpskim borcima iz Prvog svetskog rata u Holandiji

Miloš Gavrović, jedan od stradalih vojnika, potiče iz sela Miločaj kod Kraljeva, odakle je i Vendrigova supruga

Foto: Privatna arhiva
Srpski vojnik Miloš Jeremić

OBJAVIO KNJIGU

Njihova knjiga "Srpski vojnici iz Prvog svetskog rata koji su umrli u Holandiji" objavljena je 2016, a čeka svoju srpsku verziju.

- Prvo što uradim kad upoznam nekog iz Srbije je da pitam zna li za mesto i prezime nekog od ovih vojnika. Težak je ovo posao, ali me ispunjava. Da život piše romane, pokazalo se kada smo shvatili da je jedan od tih vojnika Miloš Gavrović, iz sela Miločaj kod Kraljeva, odakle je moja supruga. Odmah smo otišli tamo i pronašli Miodraga Gavrovića (80), njegovog potomka. On je celog života mislio da mu je deda umro u zarobljeništvu, a zapravo je podlegao španskoj groznici u Holandiji - priča naš sagovornik na engleskom, ali povremeno i srpskom jeziku, koji vredno uči, a koji u Beogradu sa suprugom Tatjanom živi od 2014. godine.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Srpski vojnik Milovan Milojević
Foto: Privatna arhiva
Srpski vojnik Đorđe Vukosavljević
Foto: Privatna arhiva
Srpski vojnici u Prvom svetskom ratu

 

b

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading