Ovo su najčešći uzročnici požara: Evo kako da sprečite da vam izgori stan!

Autor: kurir.rs, Republika

Vesti

09.11.2019

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na opasnost od požara u zatvorenim prostorima ne bi trebalo upozoravati samo tokom jeseni i zime. Uzroci požara u kući i stanu nisu samo prenosna grejna tela, poput grejalica i radijatora na ulje, peći na loženje i novogodišnje lampice, nego i niz drugih stvari.

RepublikaFoto: facebook.com/Zoran Janic
Foto: Ilustracija

Činjenica je da veliki požari nastaju od malih, osim onih koji nastaju eksplozijom, pa je dobro upoznati se s onim najčešćim. Kada to znate, lakše ćete proceniti opasnost i obratiti veću pažnju na određene stvari.

1. Grejanje

Uvek držite prenosne grejalice najmanje jedan metar od svega što bi moglo da se zapali, kao što su nameštaj, zavese, odeća... Ako imate peć na drva ili kamin, bar jedno godišnje ih očistite.

2. Kuvanje

Sigurno vam se bar jednom desilo da ste stavili namirnice u šerpu ili tiganj na šporet i otišli da na brzinu obavite neki drugi deo posla, poput kačenja veša na štrik na balkonu, pa to se pretvorilo u malo duži razgovor s komšinicom. Dovoljno dugo odsustvo da voda iz lonca ispari vodi ka tome da izazovete požar. Šerepe i tiganji mogu da se pregreju i vrlo lako, ako ih ostavite bez nadzora, izazovu požar. Zato uvek budite u kuhinji dok je šporet uključen ili zamolite nekog ukućana da pripazi na jelo koje pravite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Pušenje

Osim što je pušenje loša navika, vrlo lako može da izazove požar u kući. Cigareta koja nije pravilno ugašena može da uzrokuje plamen koji se brzo rasplamsava u vatru ako dođe u kontakt sa zapaljivim materijalima kao što su nameštaj i tepih. Čest je slučaj da pušač zaspi na kauču, a da pre toga ne ugasi cigaretu. Nažalost, ovakvi požari čine 73% svih smrtnih slučajeva u kući.

4. Zapaljive tečnosti

Ako imate bilo kakvu zapaljivu tečnost u kući ili u garaži, kao što su benzin, kerozin ili alkohol, držite ih dalje od izvora toplote i budite oprezni pri rukovanju s njima.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

5. Sveće

One stvaraju mirisnu i prijatnu atmosferu u domu, ali ako ih ostavite bez nadzora, vrlo lako mogu izazvati požar. Držite ih dalje od zapaljivih predmeta kao što su knjige, kartonske i drvene kutije. Pre nego što napustite sobu, obavezno ih ugasite. Sveće su u 33% slučajeva uzročnici požara u stanovima.

6. Neispravne električne instalacije

U kućama s neodgovarajućim ili neispravnim električnim instalacijama može takođe izbiti požar. Ako primetite da vam, kad koristite određeni električni uređaj, često iskoči ili padne automatski osigurač, ili ako sijalica iskoči iz grla, obavezno pozovite električara da poveri instalacije.

RepublikaFoto: e-stock/J. JOVANOVIĆ
Neispravan blender može biti uzrok...

7. Električni uređaji

Električni aparati kao što su, na primer, toster ili blender, mogu rasplamsati vatru ako su u kvaru ili ako im je kabl oštećen. Utičnica koja je preopterećena dvostrukim adapterima i produžni kabl koji se ne koristi na odgovarajući način takođe mogu izazvati požar. Uređaj ne mora nužno biti u kvaru ili postati preopterećen da bi nastao haos. Koliko ste puta zaboravili da isključite figaro za kosu? Ako ga položite na peškir u kupatilu, vrlo lako može da se zapali. A da ne pominjemo peglu koju ste ostavili uključenu na dasci za peglanje. Zato uvek dvaput proverite uređaje i priključke kada završite s određenim poslom vezanim za struju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading