OTKRIĆE NAGRAĐENO NOBELOM: Post od OVOLIKO SATI DNEVNO podmlađuje organizam i štiti od bolesti!

Autor: Ordinacija.hr, Republika

Vesti

08.11.2019

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Višesatno nejedenje dokazano podstiče pomlađivanje ćelija - proces autofagije telesnim ćelijama omogućuje čišćenje i regeneraciju.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

16-satni post temelji se upravo na tim naučnim spoznajama, a sasvim ga je lako učiniti sastavnim delom svakidašnjice.

Učinci pomlađivanja intervalnog posta našli su se u središtu zanimanja javnosti dodelom Nobelove nagrade za medicinu 2016. za istraživanje procesa autofagije ćelija japanskom biologu Jošinori Ohsumi.

Redovna kratka razdoblja posta ne usporavaju samo starenje ćelija nego i štite od brojnih civilizacijskih bolesti, uključujući Alchajmerovu bolest i rak.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Autofagija je bila dugo zanemarivana na polju proučavanja procesa starenja – propustilo se primetiti njen značaj u regeneraciji ćelija. U poslednjih smo deset godina saznali da post ne samo što nije štetan za metabolizam i organizam kao što se pre smatralo, nego upravo suprotno da je izuzetno zdrav. Došlo je do promene paradigme - ističe prof. dr. Tomas Pieber, iz Univerzitetske klinike za internu medicinu na Medicinskom univerzitetu u Gracu.

Post, zdrava ishrana prema tipu metabolizma i meditacija tri su stupa na kojima počiva hit-knjiga "Fontana mladosti" austrijskog trojca koji čini novinar, redatelj i trener intervalnog posta i meditacije P. A. Straubinger, nutricionistička savetnica Margit Fensl i menadžerska konsultatkinja i trenerica za lični rast i razvoj Natali Karé koja već gotovo 30 godina pomaže ljudi da svoje privatne i profesionalne živote učine uspešnijima i srećnijima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading