Milinko puni 101 godinu! Njegov recept za dug život će vas oduševiti - nije novac i zdrava hrana

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

07.11.2019

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milinko Kuzmanović iz Topole iako je na pragu 101 godine, svega se seća kao da je juče bilo, a najteže mu pada što više ne može da radi posao koji je obeležio njegov život.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Rođen sam 18. novembra 1918. godine u selu Božurnja, gde sam proveo i veći deo života. U Beogradu sam naučio pintorski zanat i to je bio moj posao za života, napravio sam burića za vino da ni sam ne znam broja. Još uvek u Kraljevoj vinariji na Oplencu stoje bačve koje sam napravio - kaže za Informer deda Milinko Kuzmanović, najstariji pintor u Srbiji.

On objašnjava, za one koji ne znaju šta je to pintor, da je reč o  majstoru za pravljenje bačvi i burića.

U receptu za dugovečnost dede Milinka postoji još jedan, možda i najvažniji sastojak, a to je - porodica.

Milinko ima sina i ćerku, dvoje unučadi i dvoje praunučadi, i kaže da je najsrećniji kada se porodica okupi, kao što je to bilo na proslavi njegovog 100. rođendana.

- Bilo je baš lepo videti ih sve na okupu, nadam se da će tako biti i ovog 18. novebra, kada punim 101. godinu - kaže Milinko.

- To su ogromni sudovi za vino. Nije ranije bilo plastike, samo drvo, pa smo imali pune ruke posla. Trebalo je napraviti burića da se skladišti na tone i tone grožđa i vina - priseća se deda Milinko Kuzmanović i dodaje da je išao i na kućne adrese da zaradi poneki dinar.

- Imam svoju radionicu u dvorištu ovde u Topoli, tu sam napravio bačvi ko zna koliko, prodavalo se i u Beogradu, nekada je bila puna avlija drvenih sudova. Zvali su me da idem i po kućama da pravim buriće, nisam nikad odbio nikoga, radio sam časno i pošteno sve dokle me snaga držala, i sada bih radio, sve znam kako treba, ali ne mogu, godine me stigle - veli ovaj stogodišnjak.

Za dugovečnost je najvažnije da se na život gleda sa pozitivne strane, smatra deda Milinko, pa kaže:

- Ništa posebno, nema tu neke velike mudrolije, samo vedar duh. Nikada nisam kukao i očajavao i kad mi je bilo najteže ja sam gledao neku pozitivnu stranu u svemu, nisam se žalio na život iako je bilo dosta teških dana. Bivao sam i bolestan imao sam i operacija ali hvala Bogu sve sam prebrodio i evo za nekoliko dana ću napuniti 101 godinu. Samo optimizam i hrabro napred - poručuje Milinko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading