Roditelji, oprez, bubice oštećuju sluh, upozoravaju stručnjaci

Autor:

Vesti

01.11.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oprez, slušalice oštećuju sluh! Mladi danas za slušanje muzike i telefonske razgovore uglavnom koriste bežične i blutut slušalice, od kojih ne samo da mogu da ogluve već mogu i da dovedu do hormonskih poremećaja, nesanice i glavobolje, tvrde stručnjaci.

Koliko su danas tzv. bubice prisutne u životu dece i tinejdžera, svedoči porazan podatak da svaki osmi srednjoškolac u Srbiji ima oštećen sluh.

Takođe, svakodnevno slušanja preglasne muzike preko mobilnih slušalica glavni je krivac što većina školaraca danas oseća stalno ili povremeno zujanje u ušima, upozoravaju stručnjaci.

Slušalice sa kojima većina mladih šeta ulicama su štetne za sluh zbog koncentrisanog zvuka, koji se prenosi direktno na srednje, pa unutrašnje uvo i tako dovedi do oštećenja, navodi dr Nenad Arsović, direktor Klinike za ORL.

Foto: pixabay.com

DR SLOBODAN DUNJIĆ: Kod devojčica zračenje uzrokuje poremećaj ciklusa

- Normalno, tako nešto se ne dešava od jednog korišćenja, već u zavisnosti od toga koliko vremenski nosite slušalice tokom dana i nedelje. Ako se mnogo i često koriste i sa visokim intenzitetom zvuka, one mogu izazvati oštećenje sluha, možda ne odmah, ali kasnije tokom života sigurno - tvrdi stručnjak.

Prvi simptom koji pacijenti primete, kaže Arsović, jeste da ne razumeju dobro razgovor kada se nalaze u nekom društvu, odnosno zujanje u ušima.

Već sada svaki osmi srednjoškolac u Srbiji ima oštećen sluh

- Zujanje je u stvari primarni simptom, a drugi je da pacijent ne čuje - upozorio je on.

Dr Slobodan Dunjić, potpredsednik evropskog Udruženja integrativne medicine, kaže da bi slušalice trebalo da budu na žicu jer se tako smanjuje dejstvo zračenja mobilnog telefona, u suprotnom, štetan efekat je pojačan.

Foto: pixabay.com

OPASNA ZRAČENJA

- Kod slušalica koje su na bateriju ili blutut, negativne sekvence se prenose na srednje uho i dovode do oštećenja slušnog aparata ili centra za ravnotežu. Plus ta zračenja utiču malo i na hipofizu, što znači da mogu dovesti i do hormonskog disbalansa. To posebno kod dece dovodi do poremećaja sna, smanjenja lučenja melatonina, hormona od kog zavisi rad našeg organizma. A kod devojčica zračenje uzrokuje poremećaj ciklusa - objasnio je doktor.

DR NENAD ARSOVIĆ: Prvi simptomi su zujanje u ušima, a drugi je da pacijent ne čuje

Kako kaže Dunjić, nakon pomoći treba bataliti slušalice, mobilne telefone, tablete i sve druge uređaje koji zrače i ometaju san.

Muke zbog buke

50 odsto stanovnika između 12 i 35 godina izloženo je nebezbednim nivoima buke sa pametnih telefona

40 odsto njih može da ošteti sluh na mestima kao što su noćni klubovi, sportski stadioni i koncerti

Buka veća od 85 decibela opasna je ako traje osam sati, dok 100 decibela ne treba trpeti duže od 15 minuta

Problemi zbog prevelike buke - nesanica, pad koncentracije, glavobolja, visok krvni pritisak, lupanje srca

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading