Brzo menjajte letnje gume, rok je do 1. novembra - vulkanizeri ne znaju šta će od posla

Autor: rts.rs

Vesti

30.10.2019

17:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozačima predstoji prilagođavanje hladnijem periodu godine, a za one koji od 1. novembra nemaju zimske pneumatike predviđene su i kazne.

RepublikaFoto: pixabay.com

Od prvog novembra vozači imaju obavezu da letnje pneumatike zamene zimskim. Zbog toga, ovih dana vulkanizeri imaju pune ruke posla.

- Pošto smo mi brdsko planinski kraj, sve više se naroda opredeljuje na letnji i zimski komplet. Uslov je da ima više od četiri milimetara zimska, ako nema za menjanje i to je to - objašnjava Ivica Radojević, vulkanizer iz Požege.

Mnogi vozači zanemaruju dubinu šare, pa zamenu odlažu u nadi da ove zime možda neće biti mnogo snega. Međutim, bez obzira i na dubinu šare, gume imaju ograničen rok upotrebe. Dejan Vidaković o tome vodi računa.

- U požeškom kraju ima specifičnosti, pogotovo ljudi koji žive na nekim višim kotama, kao što sam ja. Ali nisam mnogo visoko, ali mnogo znači zimska guma u tom nekom, da kažem snežnom periodu, baš kad je potrebna neka šara da nemam problema - navodi Dejan Vidaković iz Požege.

Bez obzira na to što dnevne temperature i zimi mogu biti prolećne, zimske gume su efikasne, i neophodne, zbog poledice i niskih temperatura u jutarnjim ili večernjim časovima.

- Asfalt nije više od 25 stepeni, tako da ne može da ošteti nešto ekstremno gumu. Tako da, kod nas je izmaglica ujutru i kad treba da se zakoči letnja kliza, a zimska staje - kaže Ivica Radojević.

- Zimska guma u zimskim uslovima i dobra šara, sigurnost na putu - podseća Dejan Vidaković.

A za one koji ne poštuju zakonsku obavezu zamene guma predviđene su kazne od šest do dvadeset hiljada za fizička lica, a za pravna od sto do osamsto hiljada dinara.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading