Stručnjaci ispituju posledice bombardovanja: SVAKE GODINE 20.000 UMRE!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

21.09.2017

07:39 >> 08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa stručnjaka različitih specijalnosti zvanično je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zatražila da se formira nacionalno telo kao i laboratorija koja treba da ispita kakav je uticaj po ljude i okolinu imalo NATO bombardovanje, piše "Blic".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Spomenik poginulima u zgradi RTS-a

Stručnjaci od države traže da obezbedi novac za rad nezavisnog koordinacionog tela i nacionalne laboratorije. To je po njima preduslov da sami, bez pomoći drugih zemalja, ispitamo koje su posledice na zdravlje stanovništva Srbije nakon upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, kao i koliko je zagađenje vode, zemlje i vazduha nakon bombardovanja hemjijskih, naftnih i energetskih postrojenja.
U dopisu, koji je upućen predsedniku Vučiću, a u koji je "Blic" imao uvid, ukazano je na to da dugotrajne posledice ne potiču samo od korišcenja municije sa osiromašenim uranijumom, vec su se kancerogene materije oslobodile kada su bombardovani veliki industrijski izvori.

Posebno je istaknuto da su se u požarima na transformatorima, u kojima se koristio piralen kao izolator i sredstvo za hlađenje, oslobadali dioksini i furani, od kojih nekih spadaju u prvu kategoriju kancerogenih i genotoksičnih materija. I samo izlivanje piralena i ulazak u lanac ishrane putem prehrambenih proizvoda životinjskog porekla predstavlja ugrožavanje zdravlja. Ustanovljeno je da ova jedinjenja utiču na endokrine poremecaje, razvoj reproduktivnih organa i sterilitet, a posebno na razvoj omladine u pubertetu.

Za predsednika izvršnog odbora izabran je prof. dr Dragan Veselinović sa Beogradskog univerziteta, dok je dr Zorka Vukmirović, naučni savetnik u penziji, izabrana za predsednicu Izvršnog saveta.
Ostali clanovi saveta su: prof. dr Jasmina Vujić sa Univerziteta Kalifornija u Berkliju, prof. dr Božo Dalmacija sa Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Mirjana Vojinovic-Miloradov, takođe sa novosadskog Univerziteta, prof. dr Petar Pfendt sa Univerziteta u Beogradu, prof. dr Gordana Đurić, Univerzitet u Beogradu i dr Mirjana Anđelković-Lukić, viši naučni saradnik u penziji.

Izabrani su i rukovodioci konkretnih zadataka i njih čine deset strucnjaka. Medu njima su prof. dr Danica Grujicić, neurohirurg i profesor na Univerzitetu u Beogradu, prof. dr Aleksandar Jovović, takođe sa beogradskog Univerziteta, dr Jagoš Raičevihc iz Nuklearni objekti Srbije, prof. dr Šćepan Miljanić, Univerzitet u Beogradu, dr Milica Tomašević, naucni savetnik u Institutu za fiziku u Zemunu.

To su i doc. dr Dejan Krčmar sa Univerziteta u Novom Sadu, dr Biljana Milenkovic, naucni saradnik u Univerzitetu u Kragujevcu, doc. dr Ljiljana Gulan sa Uniiverziteta u Prištini (Kosovska Mitrovica), mr Dragoljub Antić iz Institut za nuklearne nauke u Vinči i mr Gordana Brun iz Škole za opstanak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading