Mali: Od 1. januara povećanje penzija 5,4 odsto

Autor: Blic, Republika

Vesti

28.10.2019

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se budžet za sledeću godinu na sednici Vlade naći u subotu, 2. novembra, i naveo da će, prema najnovijim informacijama koje je dobio, povećanje penzija od 1. januara biti 5,4 odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali

- Hrabre mere fiskalne konsolidacije koje su podrazumevale štednju, dovele su do toga da, za osam meseci, imamo suficit u budžetu 46,6 milijardi dinara, da imamo stopu rasta prošle godine od 4,4 odsto, a ove godine 3,5 odsto, da smo potpuno konsolidovali javne finansije i da je javni dug sada potpuno stabilan - rekao je Mali gostujući u emisiji "Stav" televizije O2.

Podsetio je da je javni dug 2014. iznosio preko 70 odsto, a sada je na 51 odsto, a stopa nezaposlenosti, koja je 2013. bila 25 odsto, sada je 10,3 odsto, sa tendencijom pada.

- Situacija nam je izuzetno dobra, mi smo zato prvi put posle pet godina imali rebalans budžeta, a taj višak novca smo usmerili ka većim kapitalnim investicijama, ka povećanju plata u javnom sektoru i penzija i ka isplati jednokratne pomoći penzionerima - rekao je Mali.

Navodi, saopštilo je Mnistarstvo fnansija, da će da će 4. ili 5. novembra biti isplaćena obećana pomoć penzionerima u visini od po 5.000 dinara, a da će od 1. januara biti povećane penzije po švajcarskoj formuli, gde se penzija određuje na osnovu visine prosečne plate i visine inflacije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ivica

28.10.2019 22:02

A plate povećane 10% do 20% i iduće godine će ih ponovo povećati.

Odgovori 11 0