Dim i smrad se širi gradom: Opet gori deponija u Vinči?

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

27.10.2019

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već desetak dana Beograđani, po svim merenjima i parametrima, dišu izuzetno zagađen vazduh, a sada se pojavio i novi problem - dim koji već danima kulja sa deponije u Vinči.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Deponija u Vinči

Pritužbe građana ovog dela prestonice počele su da stižu sredinom sedmice, na društvenim mrežama pojavile su se i fotografije na kojima se jasno video dim koji dolazi iz pravca deponije u Vinči.

- Na deponiji Vinča nema otvorenog požara pa samim tim ni opasnosti po ljudsku i životnu sredinu kao i kvalitet života naših sugrađana, utvrdile su stručne ekipe JKP "Gradska čistoća", Sekretarijata za inspekcijske poslove, kao i Sektora za vanredne situacije koje su od petka na terenu - saopšteno je iz Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

Prema rečima Darka Glavaša, gradskog sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima ekipe su izašle na teren i vrše aktivnosti kako bi se utvrdilo odakle dolazi dim i trenutno se vrši sanacija tog dela deponije. 

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Darko Glavaš

- Ovo su situacije koje se često dešavaju što i jeste jedan od razloga zbog kojih je Grad Beograd prepoznao ovaj višedecenijski problem i pristupio zatvaranju deponije u Vinči kao i javno-privatnom partnerstvu. Na taj način rešiće se višedecenijski problem građana, napraviće se postrojenje za preradu čvrstog otpada, iz čega će se dobijati toplotna i električna energija - rekao je Glavaš dodavši da je poznato da situaciju dodatno pogoršavaju i samostalni recikleri kao i stanovici neformalnih naselja koji godinama na ovoj lokaciji pale gume i odvoze svoj otpad koji tamo uništavaju. 

Glavaš je istakao da su ekipe Zavoda za javno zdravlje, gradskih sekretarijata i preduzeća i dalje na terenu, prate situaciju na deponiji i reagovaće ukoliko bude bilo potrebno.

POSLEDNJI VEĆI POŽAR 2017.

Poslednji veći požar na deponiji u Vinči zabeležen je u maju i junu 2017. godine kada je dim zadavao mnogo muke velikom broju Beograđana, a akcija gašenja trajala je oko mesec dana.

- Uložen je ogroman napor koji je podrazumevao uključivanje velikog broja službi, a nastavićemo da pratimo situaciju na terenu s obzirom na to da su napolju visoke temperature. U gašenju požara utrošeno je oko 65.000 kubika zemlje, a požarom je bilo zahvaćano područje od oko 20 hektara. U narednom periodu ćemo koristiti termovizijske kamere kako bismo snimili da li ima još žarišta u unutrašnjosti deponije - istakao je tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Helena

27.10.2019 11:12

Ovaj problem nije lako resiti.

rasa

27.10.2019 12:08

Pa koja to deponija ne smrdi...svasta da cujes!

Maja

27.10.2019 13:45

Mora se pronaci neko resenje za ovaj ucestali problem.

djomla0022

27.10.2019 16:16

Ovo je bas velika katastrofa i ovo treba sto pre resavati.