Sahrana skuplja od puta na Bali

Autor: Dragana PETROVIĆ

Vesti

26.10.2019

07:33

Smrt je najunosniji biznis u Srbiji! Odlazak najbližih na večni počinak je, pored emotivnog, i finansijski šok za žive jer skromna prosečna sahrana ne može da prođe bez 120.000 dinara, i to pod uslovom da imate svoje grobno mesto. U ovu cenu ulazi skromna pogrebna oprema, čitulje, kapela, transport pokojnika, venci, cveće...

pixabay.com

Ukoliko preminulog želite da ispratite uz muziku, pa još i da, kako nalažu običaji, organizujete ručak za rodbinu i prijatelje, konačna cifra će biti višestruko veća. Zato ne čudi što mnogi pozamljuju novac i podižu kredite kako bi mogli da plate poslednji ispraćaj preminulog na onaj svet.

- Kada umre član porodice, skrhani ste bolom i u takvim trenucima ne razmišljate o novcu, već samo plaćate. Kada mi je umro otac, a kasnije i deda, nisam mislila o parama sve do tatinog četrdesetodnevnog pomena. Tada sam sve stavila na papir i umalo nisam pala u nesvest kada sam videla konačnu cifru - kaže za Srpski telegraf Milica Jovanović.

Ona je prvo pozajmila novac, a potom podigla kredit kako bi vratila dug za sahranu.

pixabay.com

Grobno mesto kao stan

Troškovi sahrane se drastično povećavaju ukoliko morate da obezbedite i grobno mesto. Ukoliko grobnicu želite da kupite, onda treba izdvojiti nekoliko hiljada evra. Naravno, ima i luksuznih mesta, koja koštaju i po 50.000 evra, koliko i prosečan stan u Beogradu.

Za razliku od sahrana, kremiranje u proseku košta oko 18.678 dinara, dok socijalne sahrane za one koji nemaju rodbinu državu koštaju 9.255 dinara.

Prema podacima JKP "Pogrebne usluge Beograd", u čijoj nadležnosti je 10 grobalja, zakup grobne parcele na godinu dana je 6.232 dinara. Većina ljudi odmah plati deset godina unapred. Ukoliko imate porodičnu grobnicu, samo sahranjivanje će vas koštati oko 21.000 dinara, plus pogrebna oprema, čija je cena od 41.000 do 120.000 dinara.

MILICA JOVANOVIĆ: Pogrebnici uredno naplaćuju čak i eksere, i to čak 50 dinara po komadu

- Najgori su skriveni troškovi. Recimo, otac mi je umro u stanu i iznet je u kovčegu, ali je uredno naplaćena i PVC kesa. Za deku su mi naplatili dve hladnjače, valjda je "dedi bilo dosadno, pa je u toku noći šetao od jedne do druge hladnjače" - ironično kaže Milica i objašnjava da pogrebnici uredno naplaćuju čak i eksere.

ST/N. MANDIĆ

NEMA NIŠTA ZA DŽ

- Bukvalno vam naplate sve - slova kucana, slova livena, transport, ne samo od kuće do mrtvačnice već i iznošenje iz pogrebnog vozila, a sve izađe kao put do Novog Sada. Naplate vam čak i svaki ukucani ekser, i to 50 dinara po ekseru - ogorčena je naša sagovornica.

Kada se sve sabere, mnogo je jeftinije otputovati na Bali, gde odmor od 12 dana uz avionski prevoz i sve troškove košta oko 950 evra po osobi.

Osnovne stavke

- Sahranjivanje u postojeću grobnicu 19.290 - 21.392*
- Zakup grobnice godinu dana 6.232
- Pripremanje umrlog 3.800
- Pogrebna oprema 41.200 - 120.000
- Transport pokojnika 5.266
- Cveće i venci 5.000-24.000
- Opelo 6.000-10.000

*cifre su u dinarima

 

 

Komentari (0)

Loading