Pripreme za jesenju setvu u selima Smederevske Palanke

Autor:

Vesti

25.10.2019

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opština Smederevska Palanka nalazi se u centralnoj Srbiji. Teritorijalno pripada Podunavskom okrugu i zauzima severoistočni deo Šumadije u slivu je reke Jasenice. Prostire se na površini od 422 kvadratna kilometra, a poljoprivredno zemljište zauzima 82,1 odsto ukupne teritorije, pa ne čudi što se stanovništvo posebno u selima mahom bavi poljoprivredom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Na teritoriji opštine registovano je 6. 698 poljoprivrednih gazdinstava, a pored tradicionalnih ratarskih kultura gotovo svako domaćinstvo ima i baštu.

U toku je priprema zemljišta za jesenju setvu, a stručnjaci upozoravaju domaćine da ne spaljuju strnjišta. Em je opasno po život ljudi, em uništava zemljište. Da bi izbegli moguće kazne poljoprivrednici strnjišta pale noću, vatra ostaje bez nadzora, pa se proširi na susedne voćnjake i njive prouzrokujući veliku materijalnu štetu.

Agronomi upozoravaju da se paljenjem stvaraju visoke temperature koje uništavaju korisne mikroorganizme zemljišta. Osim toga stradaju i kišne gliste koje stvaraju humus. Nakon paljenja, plodni sloj zemljišta prekriven je pepelom što dodatno uništava plodnost njiva.

Valja podsetiti i da su zaprećene kazne za paljenje strnjike od 5.000 do 25.000 dinara za fizička lica i od 100.000 do milion dinara za pravna lica.

Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove grada Smederevska Palanka

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading