Miholjsko leto ne prija svima! Ove zdravstvene probleme može da vam izazove

Autor: Blic, Republika

Vesti

22.10.2019

18:21

Nedelju i ponedeljak u Srbiji obeležile su izuzetno visoke dnevne temperature za ovo doba godine i 21. oktobar ostaće upamćen kao jedan od najtoplijih u Beogradu od 1926. godine kada je u prestonici izmereno 26,5 stepeni. Meterolozi su poručili da se miholjsko leto nastavlja narednih nekoliko dana.

pixabay.com/ST/N. PANČIĆ
Miholjsko leto ne prija svima!

Dr Zorica V. Dragaš, specijalista socijalne medicine iz Centra za promociju zdravlja, kaže  da je miholjsko leto meteorološki fenomen koji prija većini ljudi. Prema njenim rečima postalo je uobičajeno da imamo produžetak leta.

- Zbog temperaturnih razlika u toku dana ne smemo zaboraviti slojevito oblačenje. Ovakve biometeorološke prilike mogu imati relativno povoljan uticaj na većinu hroničnih bolesnika i na većinu zdravih osoba. Izvesna opreznost se savetuje obolelima od astme. Ovakva jesenja temperatura utiče i na meteoropate – kaže dr Zorica V. Dragaš.

Kod određenog broja meteoropata tokom miholjskog leta javljaju se fiziološke reakcije koje mogu da dovedu do psihičkih smetnji, kažu u Centru. Najintenzivnije na temperaturne skokove reaguju hronični bolesnici oboleli od bolesti srca i krvnih sudova, zatim oni koji imaju smetnje sa probavnim organima, oboleli od reumatoloških bolesti, sa psihičkim i mentalnim smetnjama i stariji građani.

- Poslednjih godina raste broj mlađih osoba koje postaju osetljive na vremenske prilike. Razlozi su u načinu života. Savet je da se pravilno hrane, da pravilno nadoknađuju tečnost, da imaju svakodnevnu i individualno doziranu fizičku aktivnost, da nauče i steknu kontrolu nad stresom i da spavaju dovoljno noću – savetuje dr Dragaš.

Miholjsko leto nalaže i promenu terapije koju koriste osobe sa povišenim krvnim pritiskom, a najbolje je da se te osobe posavetuju sa svojim lekarom. - Miholjsko leto je fonomen koji nije nastao ove godine već se ponavlja godinama i sasvim sigurno oboleli od hroničnih bolesti imaju iskustvo i savetuju se sa svojim lekarima. Treba da se smanji i upotreba diuretika, lekova koji povećavaju izlučivanje tečnosti iz tela. Ovo je period koji ne traje dugo, sedam do 10 dana i postoje načini da se svi prilagodimo i da zaista uživamo u vremenskim prilikama – zaključuje dr Dragaš.

Glavobolja zbog miholjskog leta - Kod nekih ljudi može da se javi glavobolja ili migrena, psihološke i mentalne reakcije u vidu pojačane razdražljivosti, dekoncentracije, napetosti. Sve negativne reakcije najčešće traju kratko i prolazne su i sve se ubrzo vraća u normalno stanje. Zato uz zdrav način života i navike koje su u korist zdravlja, bez zloupotrebe kofeina, alkohola i duvanskog dima, svaka osoba može lakše da prebrodi vremenske prilike– kažu stručnjaci Centra za promociju zdravlja.

 

Komentari (0)

Loading