U SRBIJI ĆE BITI VAKCINISANO 290.000 LJUDI: Prvi put vakcina štiti od četiri soja gripa

Autor:

Vesti

17.10.2019

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugrožene grupe stanovništva u Srbiji prvi put će biti vakcinisane četvorovalentnom vakcinom protiv gripa. Ta vakcina omogućava mnogo bolju zaštitu od trovalentne, koja se davala do prošle godine, s obzirom na to da obuhvata četiri soja virusa - dva tipa A i dva tipa B.

Foto: Ilustracija

Ove godine nabavljeno je 290.400 doza, što je za 20 odsto više nego prošle godine. Nabavka je uvećana pre svega zato što se broj zainteresovanih za vakcinaciju povećava iz godine u godinu, a prošle godine je vakcinisan najveći broj ljudi u proteklih deset godina.

- Grip generalno smatramo relativno lakom bolešću koju bi mlade, zdrave i osobe sa normalnim imunitetom trebalo bez problema da prebole. Zbog toga se često zanemaruje činjenica da on zahteva mirovanje. Hronični bolesnici, kao i oni koji imaju neki deficit imuniteta, imaju pojačanu svest o brizi za sopstveno zdravlje, pa i potrebi da se redovno vakcinišu protiv virusa gripa. Zbog toga se u poslednje vreme sve veći broj komplikacija javlja upravo kod inače zdravih i mladih osoba, koje, kolokvijalno rečeno, ne poštuju svoj grip i trude se da ga preleže na nogama - objasnio je doc. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti, na skupu posvećenom značaju imunizacije.

Doc. dr Goran Stevanović: Sve veći broj komplikacija javlja se kod mladih i inače zdravih osoba

Sezonskim gripom godišnje se zarazi oko 5-10% stanovništva, dok je u pandemijama obolevalo čak od 30% do 50% građana.

Na skupu su govorili i dr Darija Kisić Tepavčević, zamenik direktora "Batuta", Berislav Vekić, državni sekretar, prof. dr Miloš Marković, imunolog, i dr Goran Vukomanović, pedijatar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading