Manastiru koji čuva neželjenu i bolesnu decu hitno potrebna pomoć!

Autor: paracinonline.com

Vesti

16.10.2019

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Manastiru Sveta Petka Izvorska kod Paraćina nedostaju hrana, sredstva za higijenu, pelene za odrasle do 70 kilograma, donje rublje svih veličina, kao i sredstva za dezinfekciju. Na adresu domskog odeljenja manastira stigla je i opomena pred isključenje struje…

Foto: wikimedia.org

Dom za decu ometenu u razvoju pri manastiru Sveta Petka izvorska kod Paraćina, u kome boravi 88 napuštenih, bolesnih i nepokretnih štićenica i desetak monahinja koje o njima nesebično brinu, poslednja dva meseca suočava se sa egzistencijalnim problemima.

- Nije lako, domaćinstvo je veliko, imamo devedesetoro bolesne dece, samo deset monahinja i dve žene koje plaćamo za stručnu pomoć. Ali kada pitate, treba nam konzerviranog mesa i slanine.’

Mati Glikerija

Mati Glikerija, zamenica igumanije Marije u manastirima Ravanica i Sveta Petka, za Serbian Times je potvrdila da sestrinstvo ima poteškoća u vođenju ovog velikog domaćinstva, jedinstvenog u Srbiji.

– Poslednja dva meseca je tako jer još uvek nije postavljen novi direktor Centra za socijalni rad u Paraćinu, koji je, između ostalog, nadležan i za zaposlene i korisnike našeg Doma. Dolazili su i struju da nam isključe, međutim, to smo sprečili tako što po zakonu nemaju pravo da diraju tu gde su deca i bespomoćni – objašnjava monahinja.

Foto: Tanjug/D. BANDA

Skromno i dostojanstveno dodaje da sestrinstvo ništa nije tražilo.

- To je naša muka! Nije lako, domaćinstvo je veliko, imamo devedesetoro bolesne dece, samo deset monahinja i dve žene koje plaćamo za stručnu pomoć. Ali kada pitate, treba nam konzerviranog mesa i slanine. Danas smo baš išle po jogurt, mleko, voće i povrće, namirnice koje trošimo svakog dana – kaže mati Glikerija.

Svetinja datira iz 14. veka, obnovljena je kao muški manastir 1824. godine, a svoj preobražaj i današnju namenu manastir je dobio 1942. godine, kada ga prvi put nastanjuju izbeglička, a zatim teško bolesna deca.

Manastir Sveta Petka Izvorska inače se nalazi pod upravom manastira Ravanica. Sestrinstvo manastira pored molitvi i bogosluženja veći deo dana čuva, brine i pruža bezrezervnu ljubav i duhovnu utehu deci koju su čak i roditelji ostavili zbog nemogućnosti da izađu na kraj sa njihovim umnim, fizičkim i psihičkim poremećajima.Trenutno u manastirskom domu boravi 88 autističnih i u razvoju ometenih žena uzrasta od 18 do 80 godina, od kojih su 44 nepokretne. Svima je zajedničko da su neželjena deca ostavljena pod okriljem SPC.

Ovaj manastir je nadaleko poznat i po lekovitoj vodi, a zanimljivo je i da predstavlja utočište za jednu porodicu iz Kragujevca koja se kompletno zamonašila – oca Nikolaja, njegovu suprugu i četiri ćerke, dok sin služi Bogu u crkvi Svetog Nikolaja u Nišu.

Oni koji mogu da prilože donacije i olakšaju težak života monahinja i dece mogu to da urade prateći instrukcije na sajtu manastira.

Za dinarsko plaćanje: Žiro račun broj – 105-0000002249328-44 u AIK banci

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading