Udruženja osoba sa invaliditetom stala uz CarGo: Zaustavite napade na CarGo, ne želimo da se vratimo u prošlost

Autor:

Vesti

14.10.2019

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici više različitih udruženja osoba sa invaliditetom danas su se ispred Vlade Srbije okupili u znak podrške Udruženju građana "CarGo" koje je osobama sa invaliditetom, roditeljima i deci koja boluju od malignih bolesti, omogućilo bezbedno i sigurno kretanje.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Osobe sa invaliditetom podržale CarGo

Predstavnice ovih organizacija rekle su da se protive zahtevima taksista da se oduzimaju CarGo kombiji za osobe sa invaliditetom i apelovale na državu da se zaustave napadi na CarGo i dalja blokada Beograda.

 Predstavnica Nacionalne organizacije osoba sa inaliditetom Srbije i Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije Ljubinka Borizoski istakla je da su im CarGo vozila za osobe sa invaliditetom umnogome olakšala život i dodala da su bez tih vozila osobe sa invaliditetom osuđene na povratak u prošlost.

 
- Tražimo da institucije reaguju, da zaštite osobe sa invaliditetom. Jedan od načina da to urade je da ne dozvole gašenje CarGo-a. Digitalizacija nam olakšava život. Osoba sa invaliditetom ima više od svih taksista zajedno - rekla je Borizoski.
 
Predstavnica Udruženja obolelih od spinalne mišićne atrofije Iva Ignjatović rekla je da ukidanje CarGo kombija sa osobe sa invaliditetom znači ukidanje usluge do bolnica i škola, kao i na njihovo normalno i dostojanstveno kretanje po gradu, na šta ima pravo svaki građanin. 
 
- Kada taksisti napadnu CarGo, ne napadaju samo jednu tehnološku inovaciju, firmu sa Forbsa, već napadaju i udruženje građana koje je na ulice Beograda dovela švedske kombije za osobe sa invaliditetom - rekla je Ignjatović.
 
Ona je dodala da kada taksisti napadaju i pljuju tokom svoje blokade po ovim kombijima, oni pljuju po svim osobama sa invaliditetom.
 
- Taksisti pljuju po onima koji su najugroženiji članovi našeg društva, pljuju po našoj borbi za život. To je nedopustivo ponašanje koje će alarmirati i evropske institucije, ali prvo očekujemo od naših institucija da reaguju - kazala je ona. 

Apel da se ne oduzimaju CarGo kombiji uputila je i Ljiljana Dragolović čije dete boluje od najtežeg oblika spinalne mišine atrofije i koje živi na aparatima, kao i Nemanja Filipović koji je u kolicima i koji konačno može da se kreće olakšano i živi normalnim životom. 

 
Predsednik Udruženja građana "CarGo" Aleksandar Vučić rekao je da je zahvalan na podršci jer veruje da svako ima pravo na normalno kretanje i na normalan život.
RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL


 - Nažalost, osobe sa invaliditetom su često marginalizovane i mi smo rešili da pomognemo. Nismo mogli da sanjamo da će neko tražiti da se zabrane specijalni kombiji. Hvala i osobama sa invaliditetom koji su nas zvali i pružili podršku. Preko hiljadu njih iz cele Srbije htelo je da dođe pred vladu i pokažu šta misle o pokušaju zabrane CarGo-a. Međutim, mi smo se zahvalili i zamolili ih da to sada ne rade -istakao je Vučić. 
 
Vučić je rekao da je nedopustivo pljuvanje kombija, skidanje tablica, maltretiranje i presretanje ljudi koji pružaju uslugu osobama sa invaliditetom. 
 
On je dodao da je "sramota da ministarka Zorana Mihajlović ne misli na ove ljude, koje nije predvidela u saobraćaju, koji su za nju ’otpisani".
 
- Pitamo se kako ministarka Mihajlović može da spava noću, ali mi nećemo odustati – to moramo jasno i glasno da poručimo - zaključio je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Ivica

14.10.2019 20:16

Za CarGo sve pohvale.

Odgovori 16 0
Žile

15.10.2019 09:26

Predlažem da svaka stambena zgrada ima svoje taksiste koji će ih jeftinije voziti.

Odgovori 11 0
Žile

15.10.2019 09:27

Svako treba da stane uz CarGo, koji jeftinije vozi.

Odgovori 11 0
pula

15.10.2019 14:14

Ne treba ograničavati broj taksista kao što se ne ograničava broj prodavnica, broj zanatlija, broj agencija, broj privatnika ni u jednoj delatnosti. Ministarka podržava taksiste monopoliste i pljačkaše.