Nabavljene vakcine protiv gripa, dostupne od 15. oktobra!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.10.2019

07:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vakcine protiv sezonskog gripa su nabavljene i u toku je njihova distribucija širom Srbije, a vakcinacija će početi od utorka, 15. oktobra, kažu u Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prvi put ove godine obezbeđena je i četvorovalentna vakcina protiv gripa, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa.

- Naši građani će imati ovu najsavremeniju vakcinu kao što je imaju i sve razvijene zemlje u svetu - rekla je za Tanjug epidemiolog u Institutu "Batut" Darija Kisić Tepavčević i naglasila da je vakcinacija najefikasniji način zaštite od gripa.


Kako je navela, ove godine je nabavljeno 290.400 doza vakcine, čiji je proizvođač francuska kompanija "Sanofi Paster".
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija



- Ove godine nabavili smo 50.000 doza vakcina više nego prethodne godine zato što smo u prethodnoj sezoni uočili da je izuzetno velika zainteresovanost naših građana kada je u pitanju ova vakcina i videli smo da je porasla svest o značaju vakcinacije - kaže Kisić Tepavčevićeva.

Navela je da je vakcina protiv gripa stigla tačno onako kako je to planirano i predviđeno i da naglasila da je Srbija jedina zemlja u okruženju koja je uspela da na vreme nabavi vakciju koja je sada dostupna za njene građane.
Foto: Tanjug/T. VALIČ
Darija Kisić Tepavčević

Apelovala je na sve osobe koje su pod povećnim rizikom za nastanak komplikacija ukoliko dođe do infekcije da se u narednim danima vakcinišu i navela da je potrebno dve do tri nedelje da se stvori imunitet koji bi organizam zaštitio od infekcije.

Napomenula je da su hronični bolesnici, osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, oboljenjima respiratornog sistema, metaboličkim oboljenjima uključujući dijabetes, gojazni, osobe sa bubrežnom isuficijencijom, malignim oboljenjima i trudnice u povećanom riziku za nastanak komplikacija, čak i smrtnog ishoda ukoliko dođe do infekcije.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da pravo na vakcinaciju o trošku države imaju upravo rizične grupe, kao i osobe koje se zbog prirode posla nalaze pod povećanim rizikom, a to su zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading