Veliki broj ljudi poziva Hitnu zbog stomačnog virusa: Evo šta sve trebate da znate o tome i kako da se zaštite

Autor: Pink, Republika

Vesti

05.10.2019

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari beogradske Hitne pomoći noćas su imali povećan broj poziva građana koji su se žalili na stomačne tegobe sa simptomima nalik stomačnom gripu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako je jutros rečeno iz Hitne pomoći, reč je najverovatnije o virusnom oboljenju koje se prenosi i kod kojeg, naglašavaju lekari, antibiotici nikako ne pomažu te ih ne treba uzimati. 

Ovakve tegobe mogu da traju od jednog do tri-četiri dana u toku kojih treba primenjivati dijetalni režim ishrane a to podrazumeva prepečen hleb, čaj, dvopek, grisine, bareno povrće, a nikako sveže voće i povrće, meso i mesne prerađevine, mleko i mlečne proizvode.

Pošto ovakva oboljenja može da prati i dehidracija zbog povraćanja i proliva, vodite računa o unosu tečnosti - voda, čajevi, lagana supica.

Ovakve stomačne tegobe prate mučnina i povraćanje, česte i vodene stolice, zavijanje, bolovi i grčevi u stomaku. 

Virus se prenosi kontaktom sa zaraženim, zatim sa zaraženim predmetima ili stavljanjem prljavih ruku u usta pa stoga vodite računa o higijeni iako niste oboleli i ako već jeste.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading