SPREMITE SE NA TEMPERATURNI ŠOK! Sedam dana smrzavanja u novembru, biće i snega!

Autor: D. P.

Vesti

03.10.2019

05:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz leta pravo u zimu! Temperatura u Srbiji vrtoglavo pada i za manje od 24 sata spušta se za gotovo 20 podeljaka, sa 29 na 10 stepeni, koliko će danas, prema najavama meteorologa, biti u Beogradu! Tako ćemo iz japanki pravo uskočiti u čizme, ali ni to nije najgore jer nam, osim pada temperature, stižu i obilne kiše i vetar.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Kišovito i hladno sa temperaturama oko 13 stepeni će, kako najavljuju meteorolozi RHMZ, potrajati sve do nedelje. Već prvog dana sledeće sedmice kiša će prestati, ali će i dalje biti hladno.

Prijatnije vreme sa temperaturom i do 20 stepeni može se očekivati tek od četvrtka 10. oktobra. Ovakav temperaturni šok smeta i najzdravijim ljudima, a kamoli starijima i bolesnima, pa lekari savetuju posebno hroničnim i srčanim bolesnicima da vode računa o krvnom pritisku i da redovno piju terapiju.

Za razliku od srpskih meteorologa, stručnjaci čuvenog američkog Akuvedera najavljuju da nam ove jeseni stižu oluje i kiše, a u novembru sneg!

- Povremene oluje koje su se javljale u Italiji i Balkanu nastaviće se tokom jeseni, s jakim kišama koje mogu da uzrokuju poplave. Kako jesen bude odmicala, smanjivaće se rizik od jakih grmljavina, ali opasnost jakih i obilnih pljuskova će se nastaviti - ističu stručnjaci, uz napomenu da će ih najviše biti u oktobru i novembru.

Povećana vlažnost, koja se predviđa na Balkanskom poluostrvu, ograničiće prodor toplog vazduha, te se očekuje da temperature ostanu blizu ili malo ispod proseka za ovo doba godine.

Kome smetaju temperaturne razlike

  • Srčanim bolesnicima
  • Pacijentima sa hipertenzijom
  • Astmatičarima i bolesnicima sa disajnim problemima
  • Pacijentima sa psihičkim problemima i reumatičnim oboljenjima

Saveti lekara:

  • Kontrolišite krvni pritisak
  • Redovno uzimajte lekove
  • U slučaju visokog krvnog pritiska, uz terapiju uzmite diuretik

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading