Doktori moraju imati licence: Colić poručio pacijentima da BEŽE OD OVE DVE SUPSTANCE koje se koriste za estetske korekcije!

Autor: pink.rs, Republika

Vesti

02.10.2019

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri lažne doktorke iz Srbije uhapšene su 27. Septembra u blizini Ciriha zbog sumnje da su za vikend zarađivale i do 6.000 evra za estetske tretmane. One nisu imale dozvolu za rad, niti licence, ali botoks su pacijentima ubrizgavale u privatnom stanu.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Milan Colić

Ovakvo postupanje je vrlo rizično i može da utiče loše po fizičko zdravlje pacijenata, istakli su sagovornici Colić i Marić, istovremeno upozorivši pacijente da postoje supstance koje koriste za estetske zahvate, a mogu imati brojne posledice.

Primarijus doktor i hirurg Milan Colić rekao je da je bio svedok da pravi doktori upravo u Švajcarskoj vrše zahvat botoksom u privatnim uslovima, i upozorio je takvo ponašanje neodgovorno prema pacijentima, ali je osim toga i krivično delo, pošto prolazi neoporezovano.

- Nema razloga da se mi brukamo kao struka i kao ljudi, i ovo se može okarakterisati kao medicinski kriminal - rekao je Colić, i dodao da su licence neophodne za rad svakog lekara, kao i da je ovakvo ponašanje prema pacijentima moralno neodgovorno.

On se osvrnuo i upozorio da su metakril i bio-polimer nisu materijali koji se koriste za estetske zahvate:

- Bio-polimer je ulje kojim se podmazuju medicinski instrumenti, a on se masovno koristi i ubrizgava se u usne mladih devojaka - naveo je Colić, i dodao da nakon nekoliko godina gravitacija uradi svoje i ubrizgana materija počinje da otpada povlačeći za sobom zapravo usnu.

Foto: youtube.com/printscreen
Jovan Marić

Profesor doktor, psihijatar Jovan Marić rekao je da je slična situacija kada je u pitanju psihijatrija, kao i da je biti psihoterapeut i psihijatar vrlo ozbiljna stvar, te da neko ne može postati psihijatar ako je završio na neki jednogodišnji kurs ili nešto slično.

- Sistem vrednosti koji se postoji jeste profesinalni narcizam, a profesionalni narcizam lekara hrani se zahvalnošću izlečnog bolesnika. To treba da bude na prvom mestu, a ne novac - objasnio je Marić i dodao da name je nametnut sistem vrednosti koji počuiva na materijalnom bogatstvu.

Prema njegovim rečima, za ovakve neprofesionalne i kriminalne situacije kriv je sistem vrednosti koji lekarima i medicinskim radnicima nameće da su uspešni u životu samo ako imaju dosta novca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading