VELIKA KONTROLA KAFANA I PEVAČA: Pevaće i kod inspektora!

Autor: D. PETROVIĆ - A. POPOVIĆ

Vesti

02.10.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema više pevanja na crno! Počinje stroga kontrola ugostiteljskih objekata, koju će sprovoditi inspektori rada i poreznici. Ukoliko vlasnik lokala angažuje pevača ili muzičara bez ugovora o izvođačkom radu (delu), može biti kažnjen od 400.000 do čak dva miliona dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

U pitanju je ugovor za radno angažovanje muzičkih izvođača u ugostiteljstvu i potpisuje se bez obzira na to da li ugostitelj angažuje domaćeg ili stranog izvođača, neposredno ili preko agencije. U zavisnosti od toga da li je izvođaču to jedini izvor prihoda ili dodatni posao, poslodavac će plaćati odgovarajući porez.

- Na ovaj način posle više od 20 godina konačno bi trebalo da se uvede red u ovoj oblasti, da se zna ko i za koliko novca nastupa i da se na to plati odgovarajući porez državi. Kako je u pitanju specifičan posao, određena je minimalna cena rada od 1.400 dinara za jedan muzički dan i to je zagarantovana suma koja mora biti isplaćena izvođaču - kaže za Srpski telegraf Dragiša Golubović, predsednik Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije.

Golubović kaže da će i dalje biti moguće malverzacije, da se prijavi manji iznos od onog za koji su pevač ili muzičar zaista angažovani, ali to je, kako kaže, u nadležnosti poreske inspekcije. Vlasnici lokala dužni su da ugovor o angažovanju estradno-muzičkih izvođača pruže na uvid ne samo Inspekciji rada i poreznicima već i kontrolorima Sindikata.

Ovaj ugovor ne odnosi se na napojnicu koju pevači ili muzičari dobiju na svirkama.

- Bakšiš je neoporeziva kategorija, pa ne podleže ovom ugovoru. Ipak, potpisivanjem ugovora sprečićemo najamni rad, odnosno da pevači i muzičari rade samo za bakšiš, jer će morati da im bude plaćena bar minimalna cena muzičkog dana - objasnio je Golubović.

ŠTA KAŽU PEVAČI?

RepublikaFoto: youtube.com/Premijera Official

Mia Borisavljević, pevačica

Ja sve radim transparentno i nikada ne pevam bez ugovora. Sedam godina imam svoju firmu za izvođenje muzičkih delatnosti, preko koje obavljam sve transakcije. Ugovore sa vlasnicima lokala potpisujem u 99 odsto svirki, a jedan odsto su privatne proslave mojih prijatelja, kojima ne pevam za novac

RepublikaFoto: instagram.com/sandra_resic

Sandra Rešić, pevačica

Svašta sam doživela po kafanama dok nisam postala deo "Grand" produkcije, koja sada istupa u moje ime. Dok sam radila sama, dešavalo se da mene i moje kolege muzičare gazda nikad ne isplati iako smo krvavo radili kod njih. Kakav crni ugovor. Sve je bilo na bazi dogovora, koji se često nije poštovao

RepublikaFoto: facebook.com/marko.bulat.98

Marko Bulat, pevač

Više od decenije radim po kafanama i splavovima, a svaki zakon ili ugovor koji nas štiti ide u prilog poštenim pevačima. Ja uglavnom potpisujem ugovor i tako smo najbezbedniji i ja i vlasnik lokala. Ipak, smatram da je kazna do dva miliona previsoka, međutim, nateraće ugostitelje da angažuju pevače sa licencama, koju ja uredno plaćam

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vesna

02.10.2019 07:16

Hajde i to čudo da vidimo. A bakšiš se ne oporezuje? Kakva glupost.

Stršljen

02.10.2019 07:25

Nema od toga ništa.Uđe inspektor u kafanu,pa ga pogodi pesma,a na stolu,roštilj,pečenje,piće i inspektor zaboravio zašto je došao,a pri ispraćaju gazde i pevaljke upadne mu neki papirići u džep.E to je stvarnost kod nas.